Etter et snaut år i folden hos Norsk Industri, begynner styreleder Tore Sandvoll og resten av styret å få taket på hva det vil si å være en del av Norsk Industri/ NHO-systemet. Det kan bli mer jobbing med bransjepolitiske saker, men uten at det går ut over hovedprioriteringen: Kurs og kompetansebygging.
– Den viktigste saken for IFEA den neste perioden blir å få tilpasningen til Norsk Industri til å fungere optimalt, sier Sandvoll. For hans medlemsbedrifter er det spesielt NHO-organisasjonens arbeid med skatte- og avgiftspolitikken inn mot olje- og kraftsektoren som blir viktigst.
– Vi må være med og påvirke rammebetingelsene for industrien og hele energisektoren. Vi har et spesielt ansvar for å forvalte råvareressursene på en best mulig måte, og da må rammebetingelsene for industrien legge til rette for mest mulig verdiskaping. Her vil Norsk Industri spille en viktig rolle.
Les om: Vil ha norsk krafttak for industri
Ansvar på Eliaden
Sandvoll peker på at de også vil jobbe mer aktivt med utstillinger, spesielt Eliaden.
– Vi har lenge vært med i Elektroforum, men har hittil spilt en litt passiv rolle. Forrige gang tok vi ansvaret for Automatiseringstorget, og det kommer vi til å utvikle videre. Dette er en viktig møteplass for våre medlemmer.
Men, det er fremdeles kursene og andre tiltak rettet mot kompetanseheving som er foreningens aller viktigste aktiviteter. Fremdeles vil tema som effektivisering og automatisering, og mer konkret blant annet elektronikk, sikkerhet, standarder og normer og andre offentlige krav til industrien løftes fram.
– Spesielt kostnadsoptimalisering er et fokusområde som våre medlemsbedrifter er opptatt av, sier Sandvoll.
Les også: Forsmak på arbeidslivet
Nedgang, men ikke dramatisk
Som de fleste andre bransjeorganisasjoner, opplever også IFEA en nedgang i medlemsmassen. Nå er de nede i under 200 medlemsbedrifter, men Sandvoll ser ingen dramatikk i dette.
– Dette skyldes antakelig faktorer som i stor grad er utenfor vår rekkevidde. Fagfolk og bedrifter har langt flere møteplasser enn tidligere, spesielt gjennom de sosiale mediene. Vi har ingen «quick fix» for å møte denne utfordringen, annet enn å arbeide for å tilby medlemmene kurs og kompetansehevende tiltak av så høy aktualitet og kvalitet som mulig. Derfor er vi veldig fornøyd med at vi nå er kommet inn under Norsk Industri, og kan utnytte deres ressurser og nettverk.
Sandvoll poengterer til slutt at både kurskomiteens medlemmer, som består av de beste folkene fra industrien, og styrets sammensetning er optimal i forhold til disse utfordringene.