Svenske myFC bruker Mobile World Congress til å lansere verdens minste portable brenselcelle: JAQ. De har forenklet brenselcelleteknologien svært mye og har nå laget et portabelt ladesystem.
Det skal konkurrere med de vanlige eksterne litiumionebatterier som i dag brukes til å lade batterier.
Les også: Slik er de nye Galaxy S6-modellene
Brennstoffkassett
For å gjøre vekten så liten som mulig, er systemet delt i to. Den består av en brenselcelle og engangs brennstoffkassetter som dyttes inn i brenselcellen når den må ha nytt drivstoff. Selve drivstoffet er vann, og en blanding av salter og metaller som selskapet holder hemmelig.
Når kassetten dyttes inn i brenselcellen brytes en forsegling som setter i gang hydrogenproduksjon ved at vannmolekylene spaltes. Det er hydrogenet som er drivstoffet til brenselcellen, og når den får drivstoffet begynner den å produsere strøm. Hvor mye strøm som produseres reguleres av mobilens evne til å ta ladning.
En brennstoffpumpe regulerer det ved å variere mengden hydrogen som leveres til selve brenselcellen. En eldre iPhone vil trekke tre watt, mens en moderne utgave vil få den maksimale ytelsen som er seks watt, det vil si en ladestrøm på 1,25 A. Til sammen inneholder en kassett 2,4 Ah og det holder til de fleste mobiler utenom de med aller størst batteri. Strømmen fra brenselcelleladeren leveres til mobilen via en USB-kabel.
Les også: Denne datamaskinen er mindre enn sin egen strømforsyning
Rimelig
Representanten fra myFC forteller oss at målet er å kunne levere brenselcelleladeren som veier 200 gram for 99 dollar. Hver brennstoffkassett, som full veier 40 gram, vil koste et sted mellom 1,5 og 1,8 dollar. JAQ-systemet vil komme i handelen mot slutten av året.
I konkurransen med de etter hvert enda billigere og mer praktiske eksterne litiumionebatteriene, kan man spørre seg hvem som trenger dette. Er man ikke så lenge borte fra 230 volten av gangen, er nok batterier vanskelig å konkurrere med. Men skal man på langtur i villmarken er systemet uslåelig. Da blir det mye lettere å ta med seg mange kassetter enn batterier.
Selv om ikke kassettene er store saker har de utspilt sin rolle når de er brukt en gang. Da må de kastes. Det blir det mye søppel av. Derfor forteller myFC at de bruker resirkulert plast for gjøre seg litt grønnere.