KLIMA

Vil kopiere Asbjørnsen og Moe med en ny klima-fortelling

Hør hvorfor administrerende direktør Bjørn Haugland i klimanettverket Skift ønsker å samle gode historier fra hele landet.

Bjørn Haugland (t.v.) er administrerende direktør i Skift. I denne podkasten forteller han hva han mener må gjøres i kampen for å redde klimaet. Her sammen med programleder Jan M. Moberg.
Bjørn Haugland (t.v.) er administrerende direktør i Skift. I denne podkasten forteller han hva han mener må gjøres i kampen for å redde klimaet. Her sammen med programleder Jan M. Moberg. Foto: Elise Hartvedt Knudsen
Jan M. MobergJan M. MobergTeknologiredaktør
13. juni 2024 - 17:00

En podkast fra

Hør Teknisk sett på...

Nedgangen i utslipp av klimagasser i Norge falt med snaut 5 prosent i 2023. Det gleder administrerende direktør Bjørn Haugland i klimastiftelsen Skift, som representerer en lang rekke norske toppledere i kampen for konkrete klimatiltak. 

Haugland erkjenner likevel at takten er for lav: – Holder vi på i dette tempoet, vil vi ligge syv år etter planen. 2030-målene vil altså først nås i 2037. Og målene for 2050 skyves enda lengre frem i tid. 

En ny fortelling

– Vi trenger rett og slett en ny og bedre fortelling. Vi må gå fra å kommunisere enkeltprosjekter til å lage en ny, overordnet fortelling om hvor vi skal og hva som må til for å komme dit, sier Haugland. 

Han ser for seg at Skift på et vis må ut og samle en rekke gode fortellinger. Litt som Asbjørnsen og Moe gjorde det med eventyr for snart to hundre år siden. 

– Men jeg føler at Norge og norske politikere ikke er i stand til å kommunisere dette. Jeg kaller det rett og slett  "fortellingen om Norge", utdyper Haugland.

Klima-bibel

I denne episoden av podkasten Teknisk sett snakker vi med Skift-sjefen om dette og flere andre klima- og teknologirelaterte utfordringer og løsninger. 

– Vi jobber veldig mye med Klimautvalgets rapport. Den er nesten vår bibel når det gjelder å se på hvordan den videre utslippsreduksjonen til Norge må gjøres, er blant det han slår fast.  

Erosjon, her fotografert i Brasil i vår, forverres av menneskelig aktivitet, som for eksempel avskoging. – I 2024 er det fremdeles ikke alle som ser den livsviktige koblingen mellom klima, natur og ressursbruk, skriver ukas TU-spaltister.
Les også

Naturens siste skrik

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.