INDUSTRI

Vil kurere kreft med partikkelstråler i Norge

Vil ha partikkelstråling: Den gamle stråleterapien, slik som denne maskinen ved Radiumhospitalet, er ikke god nok i mange tilfeller. Moderne partikkelstråling trengs her i landet, mener medisinsk fysiker ved avdeling for medisinsk fysikk på Oslo universitetssykehus, Radiumhospitalet, Einar Waldeland.
Vil ha partikkelstråling: Den gamle stråleterapien, slik som denne maskinen ved Radiumhospitalet, er ikke god nok i mange tilfeller. Moderne partikkelstråling trengs her i landet, mener medisinsk fysiker ved avdeling for medisinsk fysikk på Oslo universitetssykehus, Radiumhospitalet, Einar Waldeland. Bilde: Odd Richard Valmot
6. juni 2013 - 07:00
Vis mer

Ved å bruke partikkelstråling i stedet for fotonstråling kan mange krefttilfeller få en mye bedre behandling.

Det er konklusjonen til en gruppe spesialister fra alle helseregionene som har sett på muligheten for å etablere et slikt strålingssenter i Norge. De som skal levere sin innstilling til departementet 15. juni.

Utbredt

I mange land er partikkelstråling utbredt terapi. Vi sender rundt ti pasienter til utlandet årlig, og det er planer om å trappe opp antallet en del ut fra at behovet er mye større.

For dette er kostbar behandling. Det koster rundt en million å sende en pasient. Et norsk strålesenter blir ikke billig det heller.

Det vil koste mellom to og tre milliarder, alt inklusi­ve. Men da har vi behandlingsmulighet for alle dem som trenger det her i landet, som er rundt tusen i året.

Les også: Norsk sensor kan revolusjonere hjertekirurgi

Lokal behandling

Fysikken i strålebehandling kan virke enkel.

I motsetning til cellegift som virker på hele kroppen, konsentrerer man behandlingen til akkurat det kreftvevet som skal drepes. Dessverre er det ikke like enkelt som det høres ut.

I dag bruker vi en elektronstråle som utgangspunkt. Ved å skyte den mot wolfram avgis høyenergetiske røntgenfotoner og det er denne strålen som benyttes for å drepe kreftsvulsten.

Problemet er at effekten av strålen avtar raskt gjennom det friske vevet som ligger over svulsten og som også skades. Ligger kreftsvulstene dypt, får det friske vevet over mer stråling enn svulsten.

For å unngå for mye normalvevsskader så bestråles svulstene fra flere ulike vinkler.

Les også: Her ligger fremtidens antibiotika

Nøyaktig

Med partikler, det vil i praksis si atom­kjerner i området fra hydrogen til karbon, er det anner­ledes. Her kan strålen kontrolleres på en helt annen­ måte.

Det området hvor den skal avgi energien og drepe vevet kan kontrolleres temmelig­ presist. Partiklene gir lite skader før de kommer til dette området og ingen ting etter.

– Dette er en svært viktig effekt i mange pasientgrupper. Spesielt de som har utsikt til et langt liv og hvor vi vil unngå senskader av strålingen, slik som hos barn, er dette viktig, sier medisinsk fysiker ved avdeling for medisinsk fysikk på Oslo universitetssykehus, Radiumhospitalet, Einar Waldeland.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Han har sittet i gruppen som har utredet et norsk partikkelstråleanlegg og ønsker at vi satser på den mest fleksible teknologien.

– Karbonkjerner kan være rundt fire ganger så effektive som protoner, og selv om dette er en teknologi som ikke er kommet like langt, ville det være synd om vi ikke bygger opp et mest mulig framtidsrettet anlegg nå. Bygger vi et protonstråleanlegg er jeg redd vi binder oss for et par tiår framover og det vil være synd, både for pasienter og forskningen, sier han.

Les også: Snart kan du få sprøytestikk uten smerter

mer partikkelterapi

Helse- og omsorgsdepartementet har gitt Helse Vest oppgaven med å lede planleggingen av et norsk senter for partikkelterapi.

– Mye av utviklingen framover kommer til å skje innen partikkelterapi, ikke fotonterapi. Det er viktig for å kunne behandle mange som ikke får den nødvendige effekten av dagens stråleterapi, og ikke minst unge mennesker med potensial til å leve lenge. Hos denne gruppen er det viktig å redusere skadene foton­behandling medfører, sier leder av prosjektet, professor og sjef for kreftavdelingen ved Haukeland Sykehus, Olav Mella.

Les også:

Scanner kreft med mindre radioaktivitet  

Fett og muskler forteller hvem du er

Kurerer kreft med lys og kjemi  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.