For litt over to år siden hadde over ti prosent av de ledige NITO-ingeniørene minoritetsbakgrunn.
En tilsvarende opptelling i januar 2008 viser at tallet nå er redusert til sju prosent.
– Identifikasjonen av disse skjer ved at vi ser hvem av de ledige som har ikke-vestlige navn. Slik sett er det mulige feilkilder her, men de har vært med oss tidligere også. Poenget er at den relative andelen har gått ned siden 2005, sier kommunikasjonssjef Arve Christensen til Teknisk Ukeblad.
Fremmed navn et minus
I desember 2005 uttalte daværende leder for NITO Studentene, Kristin Nytræ, at det kan virke som om arbeidsgivere bevisst velger bort innvandrernavn. Nytræ sa videre at andelen ledigmeldte med minoritetsbakgrunn var uforholdsmessig stor.
– Vårt inntrykk er at bildet er litt annerledes i dag. Vi har fortsatt medlemmer som mener seg valgt bort på grunn av navnet sitt, men det er færre enn før som signaliserer det til oss, sier Arve Christensen. Han utelukker likevel ikke at det kan være mørketall.
For tiden er bare 0,7 prosent ledighet blant ingeniører organisert i NITO.
Søker nye tiltak
Idet Mangfoldsåret 2008 starter, setter NITO i gang et prosjekt som skal se på sysselsetting og ledighet blant ikke-vestlige innvandrere med teknologibakgrunn.
Analysen tar utgangspunkt i kandidatundersøkelser ved universitet og høyskoler i Norge utført av en forsker ved Nifu Step.
– Med det store behovet for teknologisk arbeidskraft er det avgjørende at vi klarer å utnytte landets teknologiske ressurser best mulig uavhengig av opprinnelsesland. På bakgrunn av resultatene fra analysene må vi jobbe videre med tiltak for å bøte på forhold som skaper arbeidsledighet og eventuelt andre arbeidsmarkedsproblemer for disse gruppene, sier Christensen.
Han legger til at flere teknologer med innvandrerbakgrunn ser ut til å melde seg inn i NITO enn tidligere.