VINDKRAFT

Vil lokke internasjonale konkurrenter til nytt norsk testsenter for flyvende vindkraft

På Lista.

Det norske selskapet Kitemill har lenge testet sin høydevind-teknologi på Lista, nå ønsker de konkurrenter velkommen.
Det norske selskapet Kitemill har lenge testet sin høydevind-teknologi på Lista, nå ønsker de konkurrenter velkommen. Bilde: Jon Gjerde, Kitemill
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
22. sep. 2017 - 19:00

På den nedlagte militærflyplassen på Lista har det norske gründerselskapet Kitemill i flere år testet teknologi til et flyvende vindkraftverk.

Nå åpner det et  senter for såkalt høydevindteknologi på flyplassen.

Det dreier seg om vindkraftteknologi som ikke krever høye master på bakken. Flere av konseptene er kiter eller ubemannede fly som gjennom liner driver generatorer. 

Bak senteret står det nylig stiftede selskapet Lista AWE Center AS.

Saken ble først omtalt av NRK Sørlandet.

– Kommende industri

Senteret håper at vindforholdene på Lista skal tiltrekke det de mener er en kommende industri innen høydevind.

– Vårt budskap er: Kom til Lista, vi har optimale vindforhold, tillatelser til å fly 24/7 og gode basetjenester, forteller fungerende daglig leder Harry Leo Nøttveit til Teknisk Ukeblad.

Foreløpig er det kun det norske selskapet Kitemill som kjører tester på Lista, men Nøttvedt skal snart presentere senteret på en internasjonal konferanse for høydevind i Tyskland.

Han skal forsøke å lokke til seg aktører innenfor den bokstavelig talt høytflyvende delen av vindkraftbransjen på konferansen AWEC-1 (Airborne Wind Energy Conference).

Nøttveit mener det er en bransje med et stort potensiale.

– Mange aktører arbeider med før-kommersiell utvikling, forteller han.

Han peker på at det er mange mange kommersielle selskaper og forskningsmiljøer som arbeider med å utvikle teknologien innen høydevind

Til NRK fortalte han alle forskningsmiljøene er i en tidlig fase og han tror det går noen år før teknologien kan brukes fullt ut. 

– Vi bruker bare ti prosent av materialet enn det som brukes i vindmøllene. Det er enkelt å få på plass en kite til å produsere strøm. Gjerne på en fjelltopp, uten å måtte lage veier i naturen, uttalte Nøttveit til NRK.

Ikke redd for konkurrenter

Norske Kitemill gjorde tester på vindfulle Lista senest i september. Daglig leder og medgründer i selskapet Thomas Hårklau ønsker konkurrentene velkommen til den forblåste plassen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Konkurranse er veldig nødvendig dersom du skal introdusere en ny energiteknologi. Vi er mer redd for å ha et produkt klart før alle konkurrentene, sier han og forteller at de har tilbudt konkurrentene sine å kjøpe deres system.

– For å bygge opp en ny, norsk eksportnæring må vi bygge opp et hjemmemarked. For å få til det, må norske politikere tørre å etablere teknologispesifikke støtteordninger. Det skjer ikke, dersom det kun er ett selskap som kan dra nytte av tiltaket, da trenger vi flere kommersielle aktører og derfor trenger vi konkurranse i Norge, sier han.

På sikt har Kitemill planer om å levere fem kiter, som skal forsyne Lista næringspark med kraft.

Hårklau forteller at energibransjen har fått øynene opp for teknologien, og viser til at energiselskapene Shell, E.On og Schlumberger i fjor sammen investerte fem millioner pund, tilsvarende rundt 52 millioner kroner, i Kite Power Systems.

Han mener det også er verdt å følge med på Googles Makani-prosjekt.

Andre aktører er nederlandske Kitepower. De utvikler et 100kW dragesystem for produksjon av kraft. Selskapet KiteX forsøker å kombinere droner med drageteknologi for å produsere kraft. I Tyskland finnes også EnerKite og Skysails.

Sistnevnte er mest kjent for å utvikle drager til skipsfart, men utvikler også et offshore høydevindkraft-system.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.