I juni i år gikk Pål Øystein Stormorken inn som største eier i massivtreprodusenten Holz100.
Han har investert betydelige beløp, men vil ikke si hvor mye. Nå skal ny fabrikk føres opp på Braskereidfoss, der dagens produksjonsanlegg også ligger.
Bedriften får ny ledelse, Stormorken selv har gått inn som styreleder.
– Vi har ansatt Gaute Enger som administrerende direktør, han kommer fra stillingen som fabrikkdirektør ved Nordans fabrikk på Arneberg. Nå søker vi etter teknisk direktør, salgsdirektør og økonomidirektør. Når det er på plass skal vi ta tak i produksjon og salg, sier Stormorken.
Skal bygge
Selskapet eier en stor industritomt ved dagens anlegg på Braskereidfoss i Våler kommune.
Etter hva Teknisk Ukeblad erfarer er det planlagt byggestart til neste år og ferdigstillelse i 2012. Det vil ikke Stormorken bekrefte.
– I dag har vi et produksjonsanlegg på om lag 2000 m 2, innen 2010 vil vi ta beslutning om utvidelse og modernisering, sier Stormorken.
På dagens produksjonsanlegg blir alt gjort for hånd. I den nye fabrikken skal det inn en automatisert produksjonslinje.
Miljø
– Dette byggekonseptet har i seg alt som vil bli viktig i fremtiden, svarer Stormorken på spørsmål om hvorfor han har valgt å satse på det som i dag er et lite nisjeprodukt for spesielt interesserte.
– Vi har ambisjoner om at massivtrebyggene våre skal utvikle seg til å bli det ledende byggekonseptet i markedet. I årene fremover vil kundene foretrekke å kjøpe produkter som ikke bare bidrar til et lavt energiforbruk ved anvendelse, men også ved fremstilling. Dette betyr at de aktørene som kan vise til et så lavt energiforbruk og et så lavt CO 2-utslipp som mulig gjennom hele verdikjeden vil vinne kampen om kundene, sier styrelederen.
Han mener massivtre har de beste forutsetningene for å vinne denne kampen.
Holz100 er basert på patenterte rettigheter tilhørende østerrikske Thoma AG. Det skal være det eneste konseptet for massivtre helt uten plast, lim, metall eller andre tilsettingsstoffer.
Naturlig ventilasjon
– Det stemmer, vi bruker dybler av 20 mm bøk som er helt nedtørket. Disse slår vi inn i 19 mm hull med flere tonns kraft. Resultatet blir en stiv og solid konstruksjon, lover Tim Knackstedt, ansvarlig for markedsføring og salg.
Bygg av massivtre skal også ha svært gode statiske- og branntekniske egenskaper. Byggene skal også holde godt på varmen om vinteren og holde huset naturlig svalt om sommeren.
At konseptet er bygget opp uten dampsperrer, gjør at konstruksjonen har naturlige ventilasjonsegenskaper, som bidrar til svært godt inneklima og at fuktigheten som dannes transporteres vekk på en måte som gjør at man unngår fuktproblemer.
Referanser
Holz100 har levert massivtre i Norge siden 2001. Selskapet har holdt en lav profil – inntil nå.
– Vi har ikke villet gå ut uten å kunne dokumentere at konstruksjonene holder. Nå har vi en rekke referanseprosjekter, sist Preikestolen fjellstove som fikk Statens byggeskikkpris i 2009. Den er vi stolte av, sier Stormorken.
Stormorken peker også på at massivtre ikke behøver å fremstå som et trebygg.
– Kundene kan kle bygget med hva de vil. Vi kan godt føre opp en bygård i Oslo sentrum og så kle den med puss eller tegl, og den vil fremstå som andre bygårder selv om den har en kjerne av massivtre.
Skjult
I midtsjiktene blir det lagt inn kanaler for elanlegg og vannrør.
– Siden det ikke er åpne rom i veggene, som i et bindingsverkshus, må alt være prosjektert i detalj på forhånd. Når elektrikeren kommer og skal trekke kabler, bruker han en hullsag til å fjerne det ytterste sjiktet i veggen, så kan han montere bryteren eller kontakten og har tilgang til kanalene.
Veggene leveres i 185, 250 og 320 mm tykkelse, det vanligste i Norge er 250 mm.