SANDEFJORD: Styreleder i det britiske energiselskapet BG Group, Andrew Gould, sier at tilgangen på nye hydrokarbonressurser og planene for å utvinne konvensjonelle hydrokarboner vil kreve enorme mengder arbeidskraft.
– Innen 2016 vil vi mangle 20 prosent av den kvalifiserte arbeidskraften som trengs for å gjennomføre prosjekter. Tilgangen på nye hydrokarbonressurser vil kreve arbeidskraft i en grad vi ikke har sett på 25 år, sier Gould.
Ikke nær det som kreves
Han tror konsekvensen blir utsatte og skrinlagte prosjekter.
– Det er gjort noen fremskritt, men vi er på ingen måte nær nivået som kreves for å håndtere alle prosjekter som selskapene sier de skal gjennomføre de neste ti årene, sier Gould.
Les også: Måtte til Kroatia for å ansette ingeniører
Nye provinser blir skadelidende
Han mener det vil være nye hydrokarbonprovinser som blir skadelidende.
– Se på Øst-Afrika, for eksempel. Det vil ta lang tid å få dette området inn som en ny petroleumsprovins. Det finnes ikke mengder med kvalifisert arbeidskraft. Det er som å begynne med blanke ark, sier Gould til Teknisk Ukeblad.
Les også: Aasta Hansteen: Krevende, dyrt og usikkert
Bransjen for optimistisk
Han mener bransjen er for optimistisk når det gjelder å utvinne ressursene som finnes.
– Aasta Hansteen er ansett som et marginalt prosjekt til høye kostnader. Hva tenker du om at slike prosjekter blir satt i gang?
– Jeg vet ikke hvorfor de presser på for alle prosjektene. Jeg sa alltid at Shtokman ikke ville la seg gjennomføre. Nå er det lagt på is, riktignok delvis på grunn av høye kostnader. Men vi ser også at desto mer fjerntliggende offshoreprosjekter blir, desto mer utsatt blir de for utsettelser og kostnadsinflasjon, sier Gould.
Trenger prosjektstyring
Han tror at oljeselskapene kommer til å trenge sterk prosjektledelse fremover.
– Selskapene ser selv at prosjekter blir utsatt og forsinket. Jeg tror de store selskapene som ExxonMobil, Statoil og Shell vil stille sterkere i dette segmentet. Det vil være svært krevende for de små selskapene, og de vil slite med prosjekthåndteringen, sier Gould.
Les også:
Vil bore helt opp til Nordpolen
Ingeniører i Kina tjener dobbelt så mye som kolleger i Norden