Styret kaller inn til ekstraordinær generalforsamling med sikte på å oppløse foreningen. Dette skjer etter en melding fra Raketmadsens Rumlaboratorium, som vurderer framtiden.
I løpet av de siste tre årene har Raketmadsens Rumlaboratorium, RML, fått omkring 300 000 danske kroner i støtte til oppskytninger, materiell og husleie fra Raketmadsens Støtteforening. Men nå er det sannsynligvis slutt.
I går kveld besluttet et samlet styre å innkalle til en ekstraordinær generalforsamling i slutten av september med henblikk på å legge ned og oppløse støttegruppen, forteller den avtroppende formann Frederik Just til danske Ingeniøren.
– Årsaken er de svært dramatiske begivenhetene hvor vi plutselig har sett en annen Peter Madsen enn vi noensinne hadde forestilt oss at vi skulle se. Det er uendelig trist, og det gjør at vi totalt har mistet gnisten og troen på prosjektet. Drømmen brast, sier Frederik Just til Ingeniøren.
- Det hagler med tekniske spørsmål etter at ubåten sank: Her er svar på mange av dem
RML oppfordrer til å stoppe betalingene
Meldingen kommer også etter at RMLs flight director, Christoffer Meyer, tidligere på kvelden fortalte støtteforeningen, at det sett med hans øyne ikke lengre hadde noen hensikt at foreningen krever inn kontingent fra sine medlemmer.
Da det mandag kom fram at Peter Madsen hadde innrømmet å ha kvittet seg med liket av den svenske journalisten Kim Wall på et ukjent sted i Køge Bugt, erklærte Frederik Just at han trakk seg som formann for støtteforeningen.
Nå tar styret altså skrittet fullt ut, og anbefaler de cirka 180 medlemmene å legge ned foreningen i stedet for bare å finne en ny formann. Flere medlemmer har allerede meldt seg ut i de siste dagene.
– Hvis støtteforeningen skal fortsette, vil det kreve valg av et helt nytt styre, og det har jeg veldig vanskelig med å se skal kunne skje nå, sier Frederik Just.
- Ubåt-forliset: Ingen funnet om bord
Flight director: Vanskelig å se RML fortsette
Hos RML bekrefter Christoffer Meyer meldingen fra støtteforeningen.
– Jeg synes ikke at det er noen grunn til at man fortsetter innbetalingen av penger til Raketmadsens Støttegruppe, for jeg kan ikke se hva det er de ville kunne støtte opp om i fremtiden, sier han til Ingeniøren.
– For meg er det vanskelig å se at RML kan fortsette på bakgrunn av hva som har skjedd i denne saken og uten Peter Madsen. Det er ikke noen som vil assosieres med Peter Madsen med de opplysningene vi har fått i løpet av de siste dagene, sier Christoffer Meyer.
Han kan ikke forestille seg at RML kommer til å gjennomføre en rakettoppskytning. Så spørsmålet er om det i løpet av kort tid er helt slutt med de rakettinitiativene som har foregått under RML?
– Det håper jeg ikke, for jeg synes at det var veldig mange gode mennesker i RML-systemet, så forhåpentlig betyr det her ikke at alt faller sammen. Kunne jeg forestille meg at det reiser seg en Fugl Fønix av asken, eller at det skjer noe annet på kort eller lengre sikt? Ja, det kan kanskje skje, sier Christoffer Meyer uten å ville gå nærmere inn på mulighetene.
- Tusenvis av små satellitter skal opp: En ny generasjon små raketter vil få oppgaven
RMLs eier er klar til å hjelpe
Ingeniøren har vært i kontakt med selskapet som eier 75 prosent av Raketmadsens Rumlaboratorium ApS, Georg Poul Artmann Holding ApS.
Selskapet støttet opprinnelig Copenhagen Suborbitals, og fulgte senere med over i Raketmadsens Rumlaboratorium ApS, da Peter Madsen og Copenhagen Subortitals ble delt opp, og skjøt opprinnelig inn 250 000 danske kroner i RML.
Vi vil se det an framover, lyder det i en kommentar:
«Vi hyller hele rakettmiljøet i Danmark, og vi føler med alle i denne tragedien. Vi ønsker at rakettarbeidet skal fortsette, for det er mange mennesker som vil det så veldig gjerne, og som brenner for det. Så kan vi på en eller annen måte hjelpe til slik at arbeidet fortsetter, vil vi se konstruktivt på det.»
- Videreutvikler norsk teknologi: Norske studenter er med i prosjekt som skal finne liv på Mars
Sponsor: RML ble senket i Køge Bugt
Ved siden av eierne av ApS-selskapet har RML to sponsorer. Hos den ene sponsoren, bedriften Wismann Property Consult A/S, ser man også tiden an. Her besluttet eieren, Lars Wismann, så sent som i juni å donere 25 000 kroner til RML, og sponsoratet går over ett år.
Lars Wismann hadde besøkt verkstedet på Refshaleøen på våren, og han ble svært begeistret over at RML tok ingeniørstudenter under vingene sine, inspirerte dem og lot dem gjennomføre prosjektoppgaver sammen med rakettbyggerne.
Derfor vil det være veldig trist dersom rakettmiljøet omkring RML blir borte. Men Lars Wismann gir ikke RML mange sjanser til en framtid i Peter Madsens skygge. Det vil i hvert fall kreve nye ressurser til rakettbyggingen:
– Jeg er overbevist om at Raketmadsens Rumlaboratorium så å si ble senket der nede i Køge Bugt. Peter Madsen har fått svært dårlig omtale. Og det verste er at han har sagt at han har begravd journalisten til sjøs. Så Peter Madsen er ferdig, uansett hvordan rettssaken ender, mener Lars Wismann og poengterer at Peter Madsen er uskyldig inntil domstolen har sagt noe annet.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i danske Ingeniøren.
---
Hovedsponsor vil fortsette å sponse rakettaktiviteter
Av: Marius Valle
Selv om RML ser ut til å legge ned, kan det hende at aktivitetene fortsetter, skriver Ingeniøren.
Det ligger to nesten flyveferdige raketter på verkstedet hos Raketmadsens Rumlaboratorium. Arbeidet har stoppet opp, men om et nytt rakettinitiativ oppstår, er RMLs nåværende hovedsponsor, Kecon, klare til å bidra med støtte.
– Vår klare holdning er at det vil være synd om den kulturen som ble startet der skal gå tapt. Så hvis man er klare til å starte en ny forening med samme formål og med samme lyst og tendenser, er vi også klare til å vøre med, sier Benny Egesø, halvbror til Peter Madsen og direktør i Kecon, til Ingeniøren.
Kecon produserer store stålkonstruksjoner, og har primært hjulpet RML med materialer til forskjellige aktiviteter.
Meyer hos RML sier at om Kecon vil støtte et lignende initiativ i fremtiden, hilser han det velkommen. Han sier at det vil være fantastisk om noen av de gamle RML-folkene blir med videre.
- European CanSat Competition: Her flyr en fullt funksjonsdyktig satellitt bygget i en 33 cl brusboks