OLJE OG GASS

Vil plassere anlegg på Røst og bore 50 kilometer ut i Lofoten

Radikal Lofoten-løsning.

Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
25. aug. 2015 - 14:15
Vis mer

Oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen er miljøbevegelsens skrekkscenario, men en våt drøm for oljeselskapene.

Nå har en ny rapport fra Multiconsult kommet med oppsiktsvekkende opplysninger om hvordan man teknisk sett kan utvinne ressursene, med et landbasert konsept.

Rapporten fra Multiconsult er utarbeidet på vegne av selskapet Saura AS (se faktaboks).

Les også: Derfor var det enkelt for Høyre og Frp å gi opp Lofoten

– Positive tilbakemeldinger

Bakgrunnen for rapporten er at Saura AS har fremmet konseptuelle tanker om hvordan man kan utvinne de trolig betydelige petroleumsforekomstene i områdene man kaller Nordland VI og Nordland VII – også kjent som LoVeSe, Lofoten Vesterålen og Senja.

– De konseptuelle tankene er drøftet med fiskere, lokalpolitikere, og deler av det sentrale politiske miljøet. Tilbakemeldingene har vært positive, heter det i et skriv fra Multiconsult.

Multiconsult fikk oppdrag av Saura om å gjøre en overordnet vurdering av kosneptet med å plassere et boreanlegg på Røst for å bore horisontalt ut til reservoarene nær kysten.

– Hydrokarbonstrømmen stabiliseres i nødvendig grad på Røst. Tanken er å eksportere gass tilbake til en hovedgassledning i vest (Barents Stream) og føre olje/kondensat i rør til Saura, ifølge rapporten.

Det pekes på at Saura har egnede arealer og gode havneforhold.

– På Saura vil det være et terminalanlegg for utskiping av olje/kondensat, heter det videre.

Les også: Fredrik har søkt 50 jobber uten å lykkes

– Lage kunstige øyer

Konseptet skal basere seg på konvensjonell leteboring. I tillegg mener Multiconsult at det ikke er noen «show-stoppers» for å få planene realisert.

– Alternativt til boreanlegg på Røst, kan boreanlegg plasseres på grunner eller kunstig anlagte øyer. Dette er kjent teknologi som er benyttet internasjonalt, heter det.

– Et hovedkriterium er at slike grunner ikke brukes til fiske. Dermed vil en arealkonflikt mellom boreaktivitet og fiskeri ikke være relevant, ifølge Multiconsult.

Dersom man vil benytte seg av grunner, vil det ifølge rapporten kunne installeres betongstruktur for plassering av boreanlegg, hvor horisontalboring kan foretas.

– Med en slik løsning vil man sannsynligvis nå noen av reservoarene med for eksempel den teknologien Reelwell forhåpentligvis klarer å verifisere i løpet av 2015.

Reelwells teknologi går på å bore lange horisontale brønner.

Mistet oljejobben:Mistet oljejobben, fikk langt høyere lønn i kommunen

Tanken er å eksportere gass tilbake til en hovedgassledning i vest (Barents Stream) og føre olje/kondensat i rør til Saura, ifølge rapporten til Multiconsult.
Tanken er å eksportere gass tilbake til en hovedgassledning i vest (Barents Stream) og føre olje/kondensat i rør til Saura, ifølge rapporten til Multiconsult.

Lange horisontale brønner

Slik Multiconsult beskriver i rapporten sin, er det identifisert én teknologisk utfordring – og det går nettopp på lengden av de horisontale brønnene.

– De konseptuelle tankene fra Saura er teknologisk gjennomførbare ved bruk av dagens teknologi, med unntak av teknologi for å oppnå nødvendig rekkevidde ved horisontalboring, heter det.

– For boring fra Røst er det ønskelig med en rekkevidde på 40-50 kilometer.

Det pekes i denne anledning på at den lengste horisontalbrønnen i verden i dag er boret av Exxon Mobil på det russiske Sakhalin-feltet. Denne brønnen er 12 kilometer lang.

– Miljøet rundt Ipark/Iris i Stavanger jobber med utvikling av et konsept de har kalt «Hole in One». Det står igjen mye forskning i forbindelse med dette konseptet, men det synes å ha et potensial for en rekkevidde på 40-50 kilometer sett i et 15-20 års perspektiv.

– Utviklingen er imidlertid avhengig av å få tilført tilstrekkelig med ressurser, ifølge Multiconsult.

Les også: Sjekk ut vårt gigantiske multimedierigg fra Statfjord B

– Må ha vilje

Multiconsult konkluderer med at dette konseptet ser ut til å være gjennomførbart i et perspektiv på 10-20 år.

– Det forutsettes at myndighetene og industrien har vilje til å gjøre de nødvendige investeringene i forskning og utvikling, heter det.

Petroleumsvirksomhet i Lofoten og Vesterålen har vært en het debatt i flere år. Miljøbevegelsen og en rekke av de grønnere partiene har satt seg fullstendig på bakbeina rundt å åpne områdene.

Dette førte blant annet til at samarbeidsavtalen mellom Venstre, Krf, Høyre og Frp fredet Lofoten og Vesterålen for petroleumsvirksomhet i denne stortingsperioden.

Les også: Oljevarsler fikk sparken på dagen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.