Det er ikke bare viltnemnda som har bruk for sporingsteknologi, mener Telenor-eide Datametrix.
Både produksjonsbedrifter og særlig helsesektoren har et kjempepotensial når det gjelder å utnytte RFID, mener Geir Kalleberg, selskapets direktør for produkt og forretningsutvikling.
– Med sporingsteknologi har sykehus til enhver tid full oversikt over hvor alle leger, pasienter, hjertestartere og annet kritisk medisinsk utstyr befinner seg, sier Kalleberg.
Ikke enestående
Tidligere har Teknisk Ukeblad omtalt norskutviklede ultralydsystemer, som sikter seg inn mot mange av de samme bruksområdene som RFID-systemet.
Her plukker detektorer opp hver brikkes unike signatur gjennom ultralydbølger på ca. 40.000 hertz.
Teknologien har gitt selskapet Sonitor plass både i det amerikanske helsemarkedet og som én av kandidatene til Årets Ingeniørbragd.
Les også:
Allerede i bruk
Nå kommer altså konkurransen til Sonitor for fullt her til lands. 100 sykehus verden over benytter RFID-teknologien, opplyser Datametrix i en pressemelding.
Nå vil Datametrix formidle selskapet AeroScouts løsninger til den norske helsesektoren, industribedrifter, produksjonsbedrifter og offshoresektoren.
En trådløs brikke med RFID-teknologi skal fortelle hvor kritiske ressurser på sykehuset befinner seg. Brikken festes på materiell såvel som personale.
Full kontroll
Denne sender så lokaliseringsinformasjon trådløst til en skjerm. Dermed vet alltid personalet hvor ”objektet” befinner seg.
– Vi mener at sykehus har et enormt potensial når det gjelder RFID. I en kritisk situasjon kan tiden det tar å finne frem til riktig utstyr og det rette personalet bety liv eller død, sier Kalleberg.
Hva norske sykehusleger og sykepleiere vil synes om utsiktene til å bli radiomerket - enten via RFID eller ultralyd - sier pressemeldingen fra Datametrix mindre om.