FORSVAR

Vil satse 1,3 milliarder for å skyte opp satellitter fra Andøya

Andøya  20190116.
Andøya Spaceport ønsker å bli den første oppskytningsbasen i Europa for små satellitter.
Foto: Andøya Spaceport / NTB scanpix
Andøya 20190116. Andøya Spaceport ønsker å bli den første oppskytningsbasen i Europa for små satellitter. Foto: Andøya Spaceport / NTB scanpix Foto: Andøya Spaceport / NTB scanpix
3. juli 2019 - 07:42

Andøya Space Center vil satse på å bli et europeisk senter for oppskyting av satellitter og blir mer enn dobbelt så stort som i dag.

Til nå har romsenteret på Andøya lengst nord i Nordland skutt om lag 1.300 forskningsraketter, de største på opptil åtte tonn og opp til om lag 1.000 kilometers høyde.

Nå har konsernsjef, tidligere statsråd og nestleder i Senterpartiet, Odd Roger Enoksen sendt eierne, Næringsdepartementet og Kongsberggruppen en omfattende plan for utbygging. Selskapet vil investere 1,3 milliarder kroner for å skyte opp kommersielle raketter, skriver Klassekampen.

Som fortalt i februar, mener Enoksen at det er nå eller aldri for satsingen på Andøya. 

Fiskeriminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) skal se på hvor og når Norge bør starte opp havbruk til havs.
Les også

Tommel opp for havbruk på Frøyabanken og Trænabanken – tja til Norskerenna

Andøya har mistet mange arbeidsplasser ettersom Luftforsvaret er i ferd med å trekke basen for Orion-fly vekk fra øya. En utbygging av romsenteret vil kunne gi kommunen mange nye arbeidsplasser. I dag arbeider om lag hundre personer i senteret. Målet Enoksen ser for seg er 200–250 innen 2025.

– Vi venter på svar fra våre eiere hver dag som helst. Signaler vi har tolket, tyder på et ja, sier Enoksen.

– Andøya har naturgitte forutsetninger for både luft- og romfart. På den store flyplassen på Andenes kan man lande og ta av i fire retninger, alle over vann, sier Enoksen.

Høyre-ordfører Jonni Solsvik i Andøy er glad for de foreslåtte investeringene. Han sier satellittoppskyting har et stort potensial og at kommunene trenger flere arbeidsplasser når forsvaret trekker seg ut.

Selskapet REN skal ta ut masser fra den nedlagte gruvegangen Tuftestollen i Ulefoss. Nå får de støte fra Innovasjon Norge til å opprette en pilotfabrikk.
Les også

Pilotprosjekt: Kan bli avgjørende for mineralutvinning fra Fensfeltet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.