Ifølge Dagbladet har norske radiokanaler mistet 309.000 lyttere på ett år. Vedum mener Stortinget nå bør svelge personlig stolthet og vurdere å skru på FM igjen.
Vil ha ny runde
– Norge er eneste land som slukker FM-nettet, og det bør få oss til å tenke. Vi på Stortinget må i alle fall ta en ny runde og se på kostnadene ved igjen å ha FM-sendinger, sier han til avisa.
Vedum peker på tilbudet til det norske folk, i tillegg til beredskap, som årsakene til at han vil ha FM-nettet tilbake.
Slukkingen av FM-nettet startet i Nordland i januar i fjor og endte med Troms og Finnmark i september.
Det var det Telenor-eide selskapet Norkring som eide og driftet FM-nettet fram til det ble slukket. Kommunikasjonsdirektør Ingrid Dietrichson sier til Kampanje at det ikke er mulig å slå på nettet igjen.
– Dersom man skulle omgjort beslutningen, må man bygge opp FM-nettet på nytt. Det finnes ikke en av-og-på-knapp, sier hun og forteller at utstyr ble fjernet og demontert. I tillegg ble deler av utstyret sendt til Malawi i Øst-Afrika for gjenbruk.
Det nyeste utstyret er borte
Det var de nyeste senderne i det tidligere FM-nettet som ble sendt til Malawi. De var fra 2010 og ble brukt i P4s nye nett. Et par var også fra P5s storbynett. Ut over dette skal det meste av FM-utstyret være gammelt. De eldste senderne var fra 1970-tallet, som tu.no har skrevet tidligere.
Det var Norkring og Plan Norge som sendte 14 av de nyeste FM-senderne, med antenner og annet utstyr, til Malawi.
Til sammen var det mer enn 2000 sendere på de ulike kanalene. I dag er de erstattet av DAB+ sendere hvor hver sender fra 12 til 16 kanaler i stedet for én.
- Eksplosjon i piratsendinger på FM-båndet: Slik sporer myndighetene opp FM-entusiastene