Ved å bruke en direktedrevet permanentmagnetgenerator, kan girkassen fjernes. Dermed blir konstruksjonen enklere og vedlikeholdet billigere. Dette er ikke ukjente løsninger på markedet i dag. Likevel hevder ABB at deres konsept vil gi 20 prosent mer kraft i forhold til installert effekt. Selskapet satser dessuten på adskillig større vindturbiner enn dem som er vanlige på markedet i dag, fra tre megawatt og oppover. Dette kan redusere den visuelle forurensingen fra store vindparker med vindurbiner på rundt én megawatt.
Ved å bruke likestrømsoverføringer fra for eksempel store vindparker langt til havs, kan tapene på lange overføringer reduseres. ABB har utviklet en teknikk som kalles HVDC Light; likestrømsoverføringer på lavere spenningsnivåer enn det som har vært vanlig tidligere.
Brenselceller
ABB tror at hydrogensamfunnet er rett rundt hjørnet og arbeider i skrivende stund med å få i stand et omfattende industrisamarbeid med amerikanske DuPont, som er blant de ledende innen brenselcelleteknologi. – Vi ser for oss at om få år kommer selv eneboliger til å ha et brenselcellekraftverk i kjelleren, sier konserndirektør med ansvar for forskning og utvikling, Marcus Bayegan, til Teknisk Ukeblad.
Mikroturbiner helt ned i en halv megawatt er også en del av miljøprofilen. – De kan gi høy energiutnyttelse av for eksempel naturgass helt ute hos forbrukeren, sier Bayegan.
Alle disse teknikkene kan samkjøres for å få en optimal utnyttelse av brenselet, enten det er hydrogen i en brenselcelle, naturgass i en mikroturbin eller en annen energikilde. Til dette har ABB lansert konseptet Microgrid, som kan samkjøre eksempelvis ti megawatt med forskjellige typer energiproduksjon.