En metode for strategisk ledelse i næringslivet gir vellykket bærekraftig utviklingsarbeid, viser forskning fra Universitetet i Bergen.
Når utviklingsarbeidet skal settes i gang velger beslutningstakerne ofte å sette inn ressurser på problemene det haster mest med, til tross for at det også er flere andre problemer i landene.
Men da forsvinner muligheten til å vurdere tiltakene i en større sammenheng. Det er et problem, mener forskerne i Bergen, melder forskning.no.
– Det er et problem at en ikke finner ut om alternativ utnyttelse av ressurser gir bedre og mer omfattende effekter, sier Matteo Pedercini ved institutt for geografi ved Universiteter i Bergen.
Gir oversikt
I sin doktorgradsstudie kom Pedercini fram til at en metode for ledelse i næringslivet også vil være svært velegnet for utviklingsarbeid.
– Næringslivsmodellen fungerer godt fordi den gir oversikt over hvilke ressurser et land har til rådighet og viser hvilke av disse som best kan utnyttes til landets beste, sier han.
– Her er det snakk om riktig timing og riktig dosering av tiltak, noe som ofte er svært vanskelig i komplekse systemer, legger forskeren til.
I sitt arbeid har Pedercini brukt og utviklet simuleringsmodeller fra næringslivsmodellen Threshold 21. Med modellene kan man vurderer flere tiltak samtidig, mener han.
For god modell?
I forskningen har han også samarbeidet med internasjonale hjelpeorganisasjoner og myndigheter i utviklingsland som Mali, Pakistan og Kapp Verde.
Et av de uforutsette problemene var at modellen nesten fungerte for godt.
– I Mali så vi at enkelte medarbeidere hoppet av utviklingsarbeidet og begynte i det private næringslivet etter å ha lært seg å bruke den nye metoden, sier han til forskning.no. (©NTB)