OLJE OG GASS

Vil teste ut CO2- teknologi

HAR DET MESTE: - Vi har alt som skal til for å teste ut brønnteknologi og reservoarovervåking for CO2-lagring, sier Berit Rynning i Iris.
HAR DET MESTE: - Vi har alt som skal til for å teste ut brønnteknologi og reservoarovervåking for CO2-lagring, sier Berit Rynning i Iris. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
10. mars 2009 - 12:02

Stavanger: – Ingen har bedre forutsetninger enn oss for å teste ut CO 2-transport og lagringsteknologi, mener leder for Senter for bærekraftig energi ved Iris, Berit Rynning.

Hun er en av de mange seniorer fra StatoilHydro som har takket ja til sluttpakke og gått over til andre arbeidsgivere.

Tidligere har hun blant annet ledet StatoilHydros virksomhet i Mexico.



Har det som trengs

Rynning mener at alle fasilitetene hos Iris er en stor fordel.

– Vi disponerer store arealer i Risavika, vi har CO 2 tilgjengelig gjennom et CO 2-renseanlegg, vi har gass og ikke minst, vi har boreanlegg og et reservoar, forteller Rynning.

– Noen av de største utfordringene ligger i boring og brønnteknologi knyttet til CO 2-lagring. Vi har erfaringer fra Sleipner, men også andre erfaringer gjennom Tordis, hvor en feilplassert brønn førte til at dekkbergartene sprakk opp. Derfor må vi finne de riktige metodene for å plassere brønner og overvåke reservoarer, sier hun.



Kan teste ut brønnteknologi

Reservoaret Rynning peker på er påvist av Oljedirektoratet og ligger ikke langt utenfor Risavika.

– Vi mener vi kan nå dette reservoaret fra Ullrigg. Da kan vi teste ut lange brønner, noe som også kan ha betydning for en framtidig oljeutvinning i områdene utenfor Lofoten og Vesterålen.

Les også: – Oljeforskningen er viktigst

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.