ENERGI

Vil unnta havvindsøknader fra innsyn

Det blir for arbeidskrevende for departementet å vurdere hvilken informasjon som kan holdes hemmelig.

Olje- og energidepartementet mener det vil kreve for mye ressurser å gi innsyn i havvindsøknader. Nå foreslår departementet å unnta disse søknadene offentlighet.
Olje- og energidepartementet mener det vil kreve for mye ressurser å gi innsyn i havvindsøknader. Nå foreslår departementet å unnta disse søknadene offentlighet. Illustrasjonsfoto: Eirik Urke
Marius ValleMarius ValleJournalist
28. sep. 2023 - 08:05

Olje- og energidepartementet vil gjøre det vanskeligere for offentligheten å få innsyn i saker om havvind.

Dette kommer frem av et høringsnotat (PDF) hvor departementet foreslår en endring i offentlighetsloven, skriver EnergiWatch som omtalte saken først.

Notatet er utformet i forbindelse med at søknadsfristen for utbygging av havvind på Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II snart går ut. Departemtenet mener at mesteparten av disse søknadene vil bestå av taushetsbelagt informasjon.

Regjeringen vil dele ut inntil 23 milliarder kroner i støtte til aktører som bygger ut bunnfast havvind på Sørlige Nordsjø II. Det skal også deles ut støtte for Utsira Nord. Her legges det opp til flytende havvind, og det er ikke kjent hvor store subsidiene blir på dette feltet.

Fornybar Norge-sjef Åslaug Haga sier at hvis støtte-modellen Norge ønsker seg, ikke er «vil fly» hos EU, må man strakt se på justeringer. Her er Haga om bord på den elektriske katamaranen «Legacy of the Fjords» i Oslo.
Les også

Åslaug Haga: Vi er bekymret for Utsira Nord

Vil være arbeidskrevende

Alle kan søke innsyn i offentlige dokumenter. Når disse innsynskravene kommer inn, er det departementet som behandler dem. Det vil være en stor oppgave å vurdere hvilken informasjon som skal holdes skjult og hvilken det skal gis innsyn i.

Det vil kunne gi lengre saksbehandlingstid for søknadene. Derfor mener olje- og energidepartementet at det er behov for at det gjøres unntak i forskrift som innebærer at det ikke gis innsyn i disse sakene i det hele tatt.

«Det er særlig hensynet til beskyttelse av verdifull informasjon, utilsiktet informasjonsdeling og evt. misbruk mellom konkurrerende prosjekter så lenge tildelingsprosessen pågår, som aktualiserer et slikt særskilt unntak om taushetsplikt inntil tildeling til de aktuelle området er besluttet», skriver departementet i notatet.

De viser til at det finnes lignende bestemmelser for søknad om utvinningstillatelse etter petroleumsforskriften, og at anskaffelsesloven åpner for slike unntak. 

Administrerende direktør i Offshore Norge, Hildegunn T. Blindheim.
Les også

Fornybar-topp: – Vil bli en lønnsom næring uten behov for subsidier

Mener argumentasjonen er skremmende

Espen Jacobsen i interesseorganisasjonen Fiskebåt reagerer på departementets forslag, skriver NRK. Han mener det kan komme utbygging som kan skade fisken og fortrenge fiskeflåten. Dermed vil det være stor allmen interesse for innsyn i sakene, mener han.

Også EnegiWatch-redaktør Anders Lie Brenna reagerer. Til fagbladet Journalisten sier han at han syns det er skremmende å lese departementets argumentasjon. 

– Hvis departementet ikke har tid og råd til å følge opp innsyn når det dreier seg om milliardbeløp, kan man lure på når de kan ta seg tid og råd, sier han til avisen.

Høringsfristen for regjeringens forslag om å endre forskriften er 13. oktober.

Unibuss opererer over halvparten av kollektivbussene i Oslo for Ruter. Nå har de fått sin trdje betalingsutsettelse.
Les også

Unibuss: Regning på 100 mill. er ikke betalt – fristen utsatt for tredje gang

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.