Vinnerideen ble til på Topplederkonferansen i Trondheim etter en omfattende idedugnad med 150 forskere og toppledere.
Den ble premiert med 250.000 kroner og kan realiseres ved å etablere et bredt team av folk fra industri og forskning.
Undervannsdroner skal kunne hjelpe til både i olje- og skipsindustrien og fremtidens havromsindustri. De tenkes å gi nyttig informasjon ved dypvannsoperasjoner direkte og i sanntid.
Les også: Norsk AUV kan endre bransjen
Forener bransjer
Det var til sammen fem lag som kjempet om premien og skulle diskutere seg fram til en ny teknologi som kan bedre Norges konkurransekraft.
Erik Dyrkoren fra Marintek er leder for vinnerlaget. Han ser for seg at droneteknologien kan brukes også i rekrutteringssammenheng. Man kan ta i bruk spillteknologi for å vise hva som skjer på havbunnen og hvilke muligheter det gir.
– Visjonen er å videreutvikle droneperspektivet - faster, deeper, together. Vi ser for oss stimer av droner på havbunnen, sier Dyrkoren.
Juryen la vekt på at vinneren av idekonkurransen forener muligheter fra flere bransjer, at prosjektet og ansvarsforhold er konkretisert.
Les også: Undervannsfarkost fant «svært spennende» anomalier på havbunnen utenfor Trondheim
Andre ideer
En annen ide som ble presentert i konkurransen, var blant annet å forbedre fórråstoff til havbruksnæringen, slik at laksen blir bedre på å produsere langkjedete omega-3 fettsyrer.
En tredje var å skape en mer effektiv måte å ta oljebrønner som nærmer seg pensjonsalderen ut av drift.
Les også: Kongsberg-AUV på leting etter MH370
Toppledersamtalen
Tema for den sjuende Topplederkonferansen var «Muliggjørende teknologi – drivere i en ny industriell revolusjon?» i lys av IKT, nanoteknologi, nye materialer og bioteknologi.
Ifølge Hans Erik Vatne, teknologidirektør i Norsk Hydro, er klimautfordringene viktig å ta hensyn til når man snakker om fremtidens teknologi.
– Vinnerne i industrien fremover vil være de som kombinerer egen vekst for å løse de store bærekraftutfordringer. Der er teknologien viktig. Aluminium er viktig i denne sammenhengen.
Les også: Se - ekkoloddet var egentlig en norsk oppfinnelse
Ja til å bli hjemme
Fremtidens utfordringer er kompetanse. Debattpanelet var enige om at for å lykkes videre må man beholde og skape mer kompetanse i Norge, i stedet for å outsource det.
Konserndirektør i Sintef IKT, Aage Thunem, sier at outsourcing er et tveegget sverd.
– Vi har ikke nok kompetanse hjemme, samtidig som at den muliggjørende teknologien gjør at vi kan produsere mer effektivt og trenger færre ressurser.
Han henviser til forskning som viser at fleste prosjekter som har benyttet seg av outsourcing har gått noe dårlig.
– Det er like smart å gjøre det hjemme.
Nærhet
Marit Collin, administrerende direktør i Kantega, sier at det skal være et godt samspill mellom aktørene for å kunne få til en endring.
– Det får du ikke hvis avstandene mellom involverte blir for store.
Hans Erik Vatne påpekte at deres interne forskningssentre ligger inne på fabrikkene.
– Det er klart at nærheten til forskere er veldig viktig for nyskaping. Man må ha nærhet til de miljøene for å ikke bli for teoretiske og lage noe som ikke kommer til å virke i praksis.
Les også: