I en melding til NVE fra Statkraft Energi kommer det fram at selskapet ønsker å overføre Vestsideelvane, heve Tunsbergdalsdammen og bygge av Vigdøla kraftverk i Jostedalen i Sogn og Fjordane.
Til sammen vil disse prosjektene kunne gi ca 178 GWh/år fornybar energi, noe som tilsvarer forbruket til 9000 husstander.
Benytter eksisterende anlegg
Statkraft håper NVE vil godkjenne planene.
– En av fordelene ved disse prosjektene er at eksisterende produksjonsanlegg og infrastruktur knyttet til Leirdøla og Jostedal kraftverker kan benyttes i stor grad. Det betyr reduserte inngrep, men vi innser også at utbyggingsområdet har store naturkvaliteter som må telle med i en samlet vurdering, sier informasjonssjef Norman Kjærvik i Statkraft.
Overføring av Vestsideelvane
Prosjektet innebærer en overføring av åtte sideelver fra vestsiden av Jostedalen til Tunsbergdalsmagasinet og Leirdøla kraftverk.
Nedbørsfeltet har en størrelse på 51,5 kvadratkilometer, der nesten 1/5 er bredekket areal.
Eksisterende tillløpstunnel og avløpstunnel, selve kraftstasjonen, og ledningsnettet ut fra Leirdøla kraftverk kan benyttes, så inngrepene er av begrenset omfang.
Flom i disse elvene har tidligere ført til betydelige skader på boliger, veier, broer, driftsbygninger og dyrket mark og det har lenge vært et ønske fra Luster kommune om å overføre vann fra disse elvene til Leirdøla kraftverk.
Inkludert i dette prosjektet er også en heving av Tunsbergdalsdammen med 2 meter.
Vigdøla kraftverk
Vigdøla kraftverk er tenkt bygget på østsiden av Jostedalen, ca 1200 meter inne i fjellet, like ved eksisterende Jostedal kraftstasjon. Kraftverket utnytter fallet fra 600 meter over havet til sjøen.
Det er planlagt et inntak i Vigdøla, som også vil få en god minstevannsføring ned til samløp Jostedøla.
Denne løsningen gjør det mulig å benytte eksisterende adkomsttunnel inn til Jostedal kraftstasjon, man kan også benytte eksisterende avløpstunnel ut i Gaupnefjorden, og kraften kan føres ut på eksisterende ledningsnett i Jostedalen.