– Jeg venter i spenning på å se lisenskartet!
Det sier førsteamanuensis Egil Tjåland ved NTNUs institutt for geovitenskap og petroleum etter at regjeringen nå har sagt ja til gruvedrift på havbunnen.
Tjåland er sivilingeniør og har en doktorgrad i geofysikk og har i mange år hatt fokus på petroleumsindustrien. Bakgrunnen, erfaringen og ikke minst egen interesse har ført til at han nå også har en sentral rolle i det som kan bli en ny norsk industri for utvinning av naturressurser.
Som alle må ha fått med seg, er det strid om hvorvidt det er riktig å satse på utvinning av mineraler fra norsk sokkel. Dagens gjest i Teknisk sett er, som alle vel har skjønt, tilhenger av muligheten.
– Dette vil bli en sikring av at vi får nok råstoffer, og at vi får det i vårt område, så vi ikke blir et gissel i en større geopolitisk rivalisering, sier han.
Tror oljeerfaringen hjelper
Men først skal dagens ressursanslag kvalitetsikres – et arbeid geologene nå har tatt fatt på.
Tjåland sier han er spent på hvilken type industri som nå nå begynner å posisjonere seg.
– Vi er veldig kompetente til å jobbe på store havdyp, påpeker han.
Forum for marine mineraler
Tjålands posisjon i den nye industrien er altså sentral. Det forsterkes ved at han i tillegg til den faglige rollen ved NTNU også er generalsekretær i Norwegian Forum for Marine Minerals. Forumet ble stiftet i 2019 og teller i dag et trettitalls medlemsbedrifter og -organisasjoner. Blant medlemmene er både DNV, Sintef, Universitetet i Bergen, GCE Node og selvfølgelig NTNU.
Så sentral er denne organisasjonen, at den har observatørstatus i FN.
Hør Tjålands vurderinger om utvinning av mineraler fra norsk sokkel i ukas podkast.
EU-politikere ber Norge stanse leting etter havbunnsmineraler: – Egoistisk og uansvarlig