– Vi har produkter og tjenester innenfor hele det elektromekaniske området, og vi har en teknologi som passer godt i det norske markedet, hevder adm. direktør Kjetil Toverud i Voith Siemens. Han tror at det er viktig for markedet å ha en totalleverandør med lokal kompetanse.
Kjøpt seg opp i SES
Voith Siemens har kjøpt seg opp fra en eierandel på 51 prosent i Sarpsborg Energi Service (SES) slik at de nå eier hele selskapet. I Sverige har Voith Siemens-konsernet kjøpt 51 prosent av aksjene i VG Power.
– Vi kjøpte VG Power som sitter inne med generatorkompetanse først og fremst for å betjene det svenske markedet, men de skal også blant annet levere generatorer til Leirfossene kraftverk i Trondheim, sier Toverud. Sammen med SES, som arbeider med generatorvedlikehold, tror han de derfor er svært slagkraftige på generatorsiden.
På mekanisk side har Voith Siemens bygget seg kraftig opp. I senere tid har de ansatt 11 erfarne ingeniører som har sin bakgrunn fra vannkraftsiden til Kværner. – I tillegg har vi også inngått samarbeidsavtale med NLI Sørumsand Verksted, sier han. På hydraulikksiden samarbeider de med System-hydralikk.
Lokal kompetanse
Sammen med elektrosiden er staben forsterket med 15 ingeniører. – Vi tror det norske markedet trenger en høy grad av lokal kompetanse med hensyn til både service og vedlikehold av eksisterende og nye anlegg, sier Toverud.
Voith Siemens ser nå at det norske elektromekaniske markedet på vannkraftsiden er på 1,2 til 1,4 milliarder kroner i de nærmeste fire årene. Det er en økning i forhold til tidligere. Mesteparten av dette er oppgraderinger og vedlikehold.
– Av dagens installerte ca. 28 000 MW generatoreffekt, kommer 13 500 MW fra aggregater som er 40 år eller eldre, hevder han. Mange av disse aggregatene vil trenge oppgradering og revisjon de nærmeste årene. Dessuten prosjekteres det et betydelig antall nyanlegg innen små og mellomstore anlegg. Der ser vi at vi har teknologi som passer inn i markedet, sier Toverud.
Teknologi
Den teknologien de selv ikke har i Norge, kan de hente fra det tyske teknologisenteret til Voith Siemens i Heidesheim der også hovedkvarteret til selskapet ligger. Produksjonen av store turbiner lå der før, men den er nå flyttet til Brasil der produksjonskostnadene er lavere. I Kina har også Voith Siemens eget verksted.
For å kunne ta store biter av det norske markedet for småturbiner har de med utgangspunkt i teknologi fra Heidesheim laget et konsept for fullparametriserte 3D-modeller. Enkelt forklart går dette ut på at viktige parametre for en turbin blir definert, og på grunnlag av dette blir det automatisk laget en 3D-modell som igjen kan brukes til å lage produksjonstegninger i 2D.
Ny vannkraftepoke
– Dette betyr at vi enkelt kan lage skreddersydde turbinløsninger uten bruk av svært mange ingeniørtimer, noe som ellers ville blitt kostbart, forklarer Toverud.
Voith Siemens-direktøren tror at vi nå får en ny vannkraftepoke fordi mye gammelt utstyr trenger fornyelse og vedlikehold. Dessuten er det gode strømpriser som gjør dette lønnsomt. I tillegg er vannkraft mer lønnsomt enn andre energikilder.