Dermed blir det svært vanskelig for regjeringen å nå målet om tre TWh fra vindkraft årlig innen 2010.
I begynnelsen av juni arrangerte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) et vindkraftseminar på Smøla, der fortrinnsvis utbyggere og vindkraftutstyrprodusenter var tilstede. Misnøyen fra disse aktørene var betydelig, og det ble uttrykt stor utålmodighet med myndighetenes manglende, forutsigbare rammebetingelser til vindkraftutbygging. Seksjonsleder ved konsesjons- og tilsynsavdelingen i NVE, Arne Olsen, ser ikke veldig positivt på fremdriften i vindkraftutbyggingen.
Ikke interessant
– Leverandørindustrien har ikke funnet det norske markedet interessant i forhold til å levere vindturbiner. Det kommer av at andre markeder med større volumer, blant andre det amerikanske, er mer interessante. Dermed må vi bare forholde oss til at leveringstiden på vindturbiner er opptil to år, sier Olsen.
Stortingets målsetting om at vindkraft skal generere tre TWh per år innen 2010, kan således virke fjernt. Tre TWh er bare en tredjedel av kraften som trengs for å unngå kraftkrise i Midt-Norge innen to år, og derfor ikke nok til å hindre kraftkrisen.
Utfordrende
Seniorrådgiver Viggo Iversen i Enova mener det er mulig å oppnå tre TWh fra vindkraft per år i løpet av fire år.
– Det er mulig å nå målet, men å få en reell produksjon innen 2010 kan by på utfordringer. Blant annet må aktørene finne det lønnsomt å investere i prosjektene. Flere ting innvirker på dette. Investeringskostnadene har gått opp, noe som skyldes et presset leverandørmarked. Et annet forhold er at aktørene krever rammebetingelser fra myndighetene som utløser investeringene.
Iversen påpeker at det totalt finnes vindkraftprosjekter som vil gi langt mer enn tre TWh per år.
– Det er prosjekter som har fått konsesjon, samt prosjekter som er under behandling hos Olje- og energidepartementet. En mengde prosjekter er også under behandling hos NVE.