ENERGI

Fylkesmannen opphever Frøyas vedtak: Trønderenergi får bygge vindmøller likevel

Kraftselskapet har startet byggingen før dispensasjonen utløp, slår Fylkesmannen fast.

Demonstranter hindret oppstart av byggingen av Frøya vindkraftverk. Deretter sa kommunestyret stopp. Nå har Fylkesmannen opphevet vedtaket.
Demonstranter hindret oppstart av byggingen av Frøya vindkraftverk. Deretter sa kommunestyret stopp. Nå har Fylkesmannen opphevet vedtaket. Foto: Ronny Dybdahl/NTB Scanpix
10. mai 2019 - 11:04

«Fylkesmannen konkluderer med at dispensasjon fortsatt er gyldig, da man mener at Trønderenergi har gjort det som med rimelighet kan kreves for å få satt i gang arbeidet innen fristen», skriver Fylkesmannen i Trøndelag i en pressemelding

– Vi har ikke vurdert om det skal være vindmøller på Frøya eller ikke – det er ikke vår oppgave. Det vi har vurdert er om Trønderenergi har satt i gang arbeidet i tide. Vår vurdering er at selskapet var i gang med forberedelser og planer innen fristens utløp, men at de ble hindret av demonstranter i å starte det selve fysiske byggearbeidet, skriver leder for juridisk seksjon, Kjetil Ollestad hos Fylkesmannen i Trøndelag.

NTNU-studenter og forskere vil ha stor nytte av Fjordlab. Det betyr at det vil ta kortere tid å gå fra teori til utprøving i havet og gjøre innovasjoner tilgjengelig for norsk næringsliv.
Les også

Får 400 millioner til Fjordlab: – Fantastisk

Vil starte opp arbeidet igjen

Fylkesmannens vedtak er endelig og kan ikke påklages videre i forvaltningen.

Kommunikasjonsdirektør i Trønderenergi, Bengt Eidem. <i>Foto:  Trønderenergi</i>
Kommunikasjonsdirektør i Trønderenergi, Bengt Eidem. Foto:  Trønderenergi

– Vi er glade for at fylkesmannen er så tydelig i vår favør. Trønderenergi har nå fått den nødvendige avklaringen vi trenger for å starte opp arbeidet igjen med byggingen av Frøya vindpark. Hvor fort det kan skje må vi komme tilbake til, sier kommunikasjonsdirektør Bengt Eidem.

Han mener at Fylkesmannen i praksis sier det samme som Frøya kommunes egen advokat og rådmann.

– Det er svært viktig at næringsaktører og investorer har forutsigbarhet for at investeringer og arbeid med konsesjonsgitte prosjekter lar seg realisere, til tross for motstand og sivil ulydighet, sier Eidem.

Arbeidet med å skjære og løfte stål fra MS Dalis baug er risikabelt og tidkrevende av hensyn til sikkerheten til mannskap og skip.
Les også

Brukollapsen i Baltimore: Etterforskes av FBI

Taper en halv million hver dag

Trønderenergi har tidligere oppgitt at de taper en halv million kroner hver dag på utsettelsen, på grunn av kontrakter de har inngått med leverandører og entreprenører. I tillegg kommer interne kostnader.

De har vært tydelige på at denne regningen kan bli sendt videre til Frøya kommune. Samlet kan det bli snakk om et krav i hundremillionersklassen.

Det er nå 40 dager siden byggearbeidene var planlagt å starte.

– Det ugyldige kommunale vedtaket har påført prosjektet flere ukers kostbar forsinkelse. Vi må komme tilbake til både beløp og hvordan vi håndterer dette opp Frøya kommune, sier Eidem til TU.

I 2021 stoppet arbeidet i Moss sentrum opp, etter at det ble oppdaget et stort kvikkleirefelt i skråningen ned mot fjorden der et nytt dobbeltspor og stasjon skal bygges.
Les også

Entreprenør saksøker Bane Nor for 300 millioner

Gravemaskiner og grus brukt som bevis

I mars 2016 ga Frøya kommune Trønderenergi dispensasjon etter plan- og bygningsloven, noe som åpnet for utbygging av vindmøller. Dispensasjonen er gyldig i tre år, altså måtte arbeidet ha startet innen søndag 7. april 2019.

Men fordi arbeidet ble hindret av demonstranter, skjedde ikke det. I midten av april stemte flertallet i kommunestyret på Frøya for å trekke tilbake dispensasjonen og stanse Trønderenergis utbygging.

Trønderenergi klagde på vedtaket, og får nå medhold fra Fylkesmannen.

Berit Flåmo, ordfører på Frøya (Ap). <i>Foto:  Frøya kommune</i>
Berit Flåmo, ordfører på Frøya (Ap). Foto:  Frøya kommune

«Vi mener videre at utbygger her har gjort det som med rimelighet kan kreves for å få satt i gang arbeidet innen 3-årsfristen (...)». «Vi finner det klart at tiltakshaver ville ha begynt gravingen hvis det ikke hadde vært for demonstrantene», skriver Fylkesmannen.

Fylkesmannen viser til at at det var betydelig aktivitet på stedet før fristen løp ut. «Det ble plassert ut gravemaskin og det fant sted kjøring med lastebiler med grus», skriver Fylkesmannen i vedtaket. 

– Vi har ikke rukket å sette oss ordentlig inn i vedtaket ennå, men vi skal ha kommuneadvokaten med oss og gå gjennom, og ta en vurdering på hvordan vi forholder oss til dette, sier Frøya-ordfører Berit Flåmo (Ap) til lokalavisa Hitra-Frøya.

 

Ingrid Lomelde går fra Aker Horizons for å blirbærekraftansvarlig i Hafslund. Hun blir ikke erstattet.
Les også

Tre «grønne» Aker-topper ferdige på kort tid – blir ikke erstattet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.