KLIMA

Vindkraftutbygging i urørt natur kan ha negativ klimaeffekt

Norsk natur inneholder 500 ganger mer karbon enn Norge slipper ut årlig. Grunn til å droppe vindkraftutbygging i urørt natur, mener naturvernorganisasjoner.

 En rapport fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) konkluderte blant annet med at det viktigste klimatiltaket som kan gjennomføres i Norge er å la norsk natur være mest mulig i fred, skriver Aftenposten.
En rapport fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) konkluderte blant annet med at det viktigste klimatiltaket som kan gjennomføres i Norge er å la norsk natur være mest mulig i fred, skriver Aftenposten. Bilde: Øyvind Lie
26. apr. 2020 - 07:30

En rapport fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) konkluderte blant annet med at det viktigste klimatiltaket som kan gjennomføres i Norge er å la norsk natur være mest mulig i fred, skriver Aftenposten.

– Det må bli slutt på den lange praksisen med å plassere vindkraftverk i verdifull og urørt natur, sier generalsekretær Kjetil Aa. Solbakken i Norsk Ornitologisk Forening til avisen.

Denne nye kunnskapen må inn i den kommende stortingsmeldingen om vindkraft på land, mener Naturvernforbundet, WWF Verdens Naturfond, Den Norske Turistforening, Norsk Ornitologisk Forening, Sabima og Norges Jeger- og Fiskerforbund.

«Å bygge ut storskala vindkraft i viktige natur- og friluftsområder kan vise seg å være en dårlig klimaløsning», skriver de seks organisasjonene.

Leder Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet sier den nye NINA-rapporten viser at det å bevare naturen er viktig utover det å berge selve naturmangfoldet.

– Det er også viktig for å stoppe katastrofale klimaendringer. Vi må slutte å bygge ned den verdifulle naturen vår, og det gjelder også i vindkraftsaker, sier hun.

Olje- og energiminister Tina Bru (H) har ikke vært tilgjengelig for kommentar. Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) sier på generelt grunnlag at «det er ingen tvil om at vi må bygge ned mindre norsk natur».

Artikkelen er oppdatert etter publisering. Det korrekte er at rapporten anslår at norsk natur har bundet 500 ganger mer karbon enn hva Norge slipper ut hvert år.

Det er et paradoks at for hvert kjernekraftverk som stenges ned, må store areal tas i bruk for å erstatte den tapte energien med fornybart, mener kronikkforfatteren
Les også

– Kjernekraft er overlegen andre energikilder når det gjelder areal- og materialbehov

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.