En gang i tiden skrøt svenskene av henne.
Matilda, eller Näsudden 2, som var det offisielle navnet på vindkraftverket, ble bygget på slutten av 1970-tallet. Etter 15 års trofast tjeneste måtte vindturbinen Matilda på Gotland rått og brutalt vike plass for ny, mer tidsriktig vindkraftteknologi.
Dynamitt
Rivningsfirmaet brukte 90 kilo dynamitt da det gamle vindkraftverket på Gotlandske Näsudden skulle ned i begynnelsen av juni.
Ledningene var rigget til rundt basen på vindkraftverket i 300 hull. Når ladningene detonerte, deiset tårnet i bakken.
100 meter
Etter at betongen og armeringsjernet fra vindturbinen er transportert bort, skal tyske Kenersys konstruere et nytt vindkraftverk på oppdrag fra indiske Kalyani Group, melder svenske Ny Teknik.
Den nye turbinen skal rage 100 meter over bakken, ha en effekt på 2,5 MW og stå klar for ny kraftproduksjon i desember.
Koster
Eksempelet illustrerer en debatt som nå pågår i vindkraftbransjen. Ingen vindturbiner har ubegrenset levetid. Avhengig av ulike modeller, har turbinene tradisjonelt en levetid på mellom 15 og 25 år.
De aksellererende prisene til vindkraftleverandørene har fått fart i debatten om hvor mye riving av vindturbiner faktisk koster.
Frykter smell
Mange frykter bransjen går på en økonomisk smell den dagen tiden er kommet for demontering av vindkraftverkene.
I tillegg krever myndighetene økonomiske garantier for at det finnes penger til demontering den dagen kraftkonsesjonen utløper.
Restaurere området
Nå skal et forskningsprosjekt i regi av svenske Energimyndigheten, den svenske vindkraftbransjen og den svenske vindkraftforeningen se på det totale kostnadsbildet, melder nettavisen.
I løpet av høsten skal forskningsprosjektet presentere en konklusjon for hvor mange penger bransjen bør sette av for framtiden.
I tillegg vil de se på hvordan stedet hvor turbinen er plassert på best mulig måte kan bli restaurert tilbake til opprinnelig stand, om man ønsker det.