Siden søknadsfristen 15. september har Enova finregnet på 17 alternative vindkraftprosjekter fra sju ulike aktører. En eller flere av av dem vil få hundrevis av millioner eller over en milliard kroner i støtte til å endelig stikke spaden i jorda og bygge ut vindkraft.
Nå nærmer en avgjørelse seg med stormskritt, og konturene av en favoritt er etablert. Avgjørelsen kan falle allerede neste fredag, på Enovas styremøte.
Bildet er klart
– Det begynner å tegne seg et bilde. Det er fortsatt litt arbeid som gjenstår før vi er helt i mål, men vi har hatt tett dialog med alle partene siden september og vi begynner nå å få full oversikt, sier Espen Borgir Christophersen, ansvarlig for det nye vindprogrammet i Enova.
Teknisk Ukeblad har tatt en ringerunde til de sju aktørene som har søkt Enova om støtte. Optimismen er fortsatt stor hos de fleste aktørene.
Satset 218 millioner
– Vi vet ikke mer enn vi gjorde da vi sendte søknaden, men vi vet vi sitter med et godt prosjekt i Ytre Vikna, ett av de få i Midt-Norge, som kan realiseres på kort tid, sier administrerende direktør Kenneth Brandsås i Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE). Ytre Vikna ble raskt utpekt til favoritt, da tidligere olje- og energiminister Åslaug Haga lanserte den nye støtterunden tidligere i år.
Ikke minst er spenningen stor i Norsk Vind Energi AS. I høst satt selskapet med en Enova-pott på 218 millioner kroner i støtte til Høg-Jæren vindpark. Dette beløpet måtte de si fra seg da de valgte å bli med i den nye søknadsrunden.
– Det er litt skummelt, ja. På den andre siden så hjelper det lite med tilsagn om et så stort beløp når det ikke er nok til å realisere vindparken. Men vi tror fortsatt Høg-Jæren er et av prosjektene som vil få støtte i denne omgangen. Det ligger i et område med god og stabil vind, i et flatt område med kraftlinjer og nær et underskuddsområde for kraft, sier en optimistisk Lars Helge Helvig.
Vanskeligere betingelser
Seks av de sju aktørene sier de ikke har fått hint om utfallet av søknadsbehandlingen gjennom prosessen.
Styreleder Birger Sørensen i Norsk Miljøkraft Tromsø vil ikke kommentere hvorvidt de har fått signaler om støtte til Kvitfjell vindpark. Sørensen stiller imidlertid spørsmål ved hvorvidt den kommende støtten fra Enova faktisk vil utløse ny vindkraft.
– Verden nå er ikke slik den var da Enova lyste ut søknadsrunden. Renten i markedet er gått betydelig opp, det er vanskeligere å få lån til prosjekter og kraftprisen er gått ned. Mye er endret, men vi er glade for initiativet til å få bygget ut mer vindkraft, sier Sørensen.
Utfordrende
Arbeidet har vært utfordrende, innrømmer prosjektlederen i Enova.
– Vi har aldri hatt en så stor utlysningsrunde før. Det har vært utfordrende, blant annet fordi prosjektene er så forskjellige. Det er også utfordrende å finne et støttebeløp som gir tilfredstillende avkastning, samtidig som det ikke fører til overkompensasjon, sier Christophersen.