INDUSTRI

Vinner pris etter 20 års teknologiutvikling

Holdt på i 20 år: Professor Olav Erga fikk Technoports pris for å ha utviklet en teknologi for fangst av svoveldioksid fra oljeraffinerier på en miljøvennlig måte. Foto: Magnus Holm
Holdt på i 20 år: Professor Olav Erga fikk Technoports pris for å ha utviklet en teknologi for fangst av svoveldioksid fra oljeraffinerier på en miljøvennlig måte. Foto: Magnus Holm
18. apr. 2013 - 09:36
Vis mer

Professor emeritus Olav Erga fra NTNU ble tildelt prisen under Technoport Awards onsdag.

Han får prisen for sitt arbeid med en prosess som renser industrielle avgasser og fanger svoveldioksid.

Regenererbar prosess

Ergas metode er ikke den eneste måten å fange svoveldioksid på, men metoden har noen åpenbare fordeler.

Som i flere andre renseprosesser, renses SO2 ut av røykgassen i såkalte scrubbere.

Her strømmer røykgassen oppover, og svoveldioksidet absorberes av en væske som renner nedover. I Ergas prosess består absorpsjonsvæsken av fosforsyre og natronlut.

Etter absorpsjonsprosessen føres denne væsken over til et tårn der svoveldioksidet kan skilles ut som en ren gass.

Deretter kan absorpsjonvæsken gjenbrukes – om og om igjen. Prosessen kalles derfor regenerativ.

– Slik slipper man å bruke så store mengder kjemikalier, og utslippene blir også veldig lave. Svoveldioksidet som hentes ut, kan brukes til svovelsyreproduksjon, noe som er viktig for produksjon av kunstgjødsel. SO2 kan også brukes i treforedlingsindustrien og annen kjemisk industri, forteller Erga til Teknisk Ukeblad.

Ergas metode er mindre energikrevende enn konkurrerende, ikke-regenerative prosesser, og fører til langt mindre avfall som må deponeres.

Dette står i skarp kontrast til mange andre metoder, der man blir sittende med store mengder avfall, særlig i form av gips.

Les også: Nytt anlegg skal fange både CO2 og SO2

Langvarig engasjement

Erga har jobbet med prosessteknologien i over 30 år, og synes det har vært inspirerende å samarbeide med studenter, entusiastiske forskere, industri og miljømyndigheter for å komme dit man er i dag.

Sintef har hele tiden vært en viktig partner, og i dag er det Sintef-selskapet Sinvent og SIVA som sitter på rettighetene til teknologien.

De har lisensiert rettighetene for rensing av SO2-holdig katalytisk convertergass i oljeraffinerier til det amerikanske engineeringselskapet Belco Technologies.

Belco har hittil bare levert to slike fullskalaanlegg. Det ene av disse anleggene ligger i New Jersey. Det andre ble bygd for den italienske energigiganten Eni ved Sannazarro-raffineriet utenfor Milano.

Erga mener de relativt høye investeringskostnadene kan være årsaken til at ikke flere har tatt i bruk teknologien.

– Man har i lang tid fokusert på rensing av miljøgassen CO2 som kan være en utfordring for det globale miljøet. Rensing av CO2 er også kostbart og legger beslag på store investeringer, og dette kan ha trukket fokus noe vekk fra SO2 problematikken, sier Erga, som tror dette kan endre seg raskt når store deler av folkerike land får hevet sin levestandard.

Les også: Slik skal Sargas gjøre CO2-fangsten kommersiell

Flere priser

Technoport Awards er en årlig prisutdeling som har til hensikt å rette søkelyset mot banebrytende forskning og teknologi fra forskningsmiljøene i Trøndelag. Bak prisene står blant andre sintef, NTNU, Forskningsrådet, Statoil, Innovasjon Norge, Trondheim kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Under årets Technoport-konferanse i Trondheim ble det delt ut tre priser. Applied Technology Award er NTNU og Sintefs pris for anvendt teknologi, og skal premiere innsats for å demonstrere hvordan smart teknologi kan tas i bruk i praksis.

Technoport Award for Innovative Environmental Technology skal oppfordre til innovasjon og investering i miljøteknologi. I år gikk prisen til Powel AS.

Effektiv energiproduksjon

Powel fikk prisen for sitt arbeid med programvareløsninger til energisektoren. De utvikler programvare for vannkraftprodusenter, nettselskaper og lokale myndigheter. Selskapet fokuserer på systemer for å optimalisere vannkraftproduksjon.

Powels vannkraftsystem holder blant annet kontroll på vannmengden i magasinene, varslet vær og nedbør, regelverket som regulerer vannmengden i elvene og svingninger i strømbruk og kraftpriser.

Ifølge en pressemelding fra Technoport kan disse systemene øke kraftproduksjonen med fem til ti prosent.

En mer rasjonell kraftproduksjon har også åpenbare miljømessige fordeler, heter det i pressemeldingen.

Les også: 

Her er vindkraft nå billigere enn kull

Tror på 15 TWh ny norsk vannkraft  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.