Pil-feltet: Funnet på Pil er det største på norsk sokkel til nå i år. Nå setter VNG Norge og de andre partnerne på feltet i Norskehavet straks i gang med boring av en avgrensingsbrønn, for å få et mer nøyaktig anslag på akkurat hvor stort funnet i lisens 586 er. Dersom de høyeste anslagene slår til, kan det vise seg å være på 170 millioner fat.
VNG har kalt inn til pressekonferanse på boreriggen Transocean Arctic. Det er en nydelig vårdag midt i Norskehavet, med sol og skyfri himmel, og knapt en krusning i sjøen, så den halvt nedsenkbare riggen ligger helt stille og dupper i vannet.
I møterommet under dekk er det lite som vitner om at vi befinner oss på en borerigg midt på havet, omkring 3700 meter over olje- og gassfunnet i Pil.
Les også: Verdens nordligste olje er på vei
– Gjorde et funn der andre hadde gitt opp
VNG Norge er operatør på feltet, med en 30 prosents eierandel. For omkring et år siden trakk den opprinnelige partneren Statoil seg ut av PL 586, og VNG hadde en eienandel på 100 prosent da de fattet beslutningen om å bore. I juli i fjor var et nytt partnerskap på plass, hvor Spike Exploration Holding AS (30 prosent), Faroe Petroleum Norge AS (25 prosent) og Rocksource Exploriation Norway AS (15 prosent) kom med på laget.
Administrerende direktør i VNG Norge, Atle Sonesen, mener selskapet nå har bevist at de i stand til å planlegge en leteboring og gjennomføre boreoperasjoner, og at de har bevist at de har kompetente fagfolk, som er i stand til å lage gode letemodeller.
– Jeg tror vi ser ting med nye øyne. Vi har gjort et funn der andre har gitt opp. Andre hadde ikke hadde tro på det vi så. Det gjelder både Statoil som trakk seg ut av feltet, og andre selskaper vi henvendte oss til, og som ikke ønsket å være med. Av og til må vi ha litt ekstra tro og litt ekstra mot. Og her viste VNG at vi var modigere enn de andre, sier han til Teknisk Ukeblad.
Pil er det første funnet av kommersiell størrelse VNG har gjort som operatør.
Les også: Dette er verdens fem største oljefelt til havs
Starter første sidesteg
Området på Haltenbanken hvor funnet ble gjort er ikke upløyd mark. Det er boret flere nærliggende brønner tidligere, uten hell. Kari Lokna, geologisk rådgiver og asset manager for lisensen, forklarer at VNG har vært i området en tid nå, og har utviklet en god geologisk forståelse av feltet.
– Før vi boret hadde vi tro på funn, men at det var så stort kom overraskende på oss, sier hun.
Over høyttaleranlegget kommer meldingen om at de går i gang med å sementere den siste delen av brønnen, i arbeidet med å plugge og forlate den. Neste steg er å bore det første sidesteget, noe de håper å gå i gang med i løpet av de nærmeste dagene.
– Vi skal avgrense Pil for å redusere usikkerhetsspennet på funnet. Deretter går vi inn i Bue, hvor vi forhåpentligvis gjør et nytt funn. Vi ser potensial for videre volumer i lisensen, sier Lokna.
Med data fra både Pil og Bue samlet inn i år, vil de ta beslutning om hvor de skal bore videre i 2015.
Gjenbruk av brønn
Når de starter på sidesteget i Pil, vil de gjenbruke hullet som de boret til den første Pil-brønnen. Her skrår de 45 grader, for deretter å bore seg ned til Pil 2. Når de går i gang med Bue, fortsetter de på brønnen med skrå vinkel til de treffer feltet, 1500 meter fra hullet som er utganspunktet.
– Det er ikke så vanlig å gjøre det på denne måten når du driver leteboring, da er det som regel retteste vei til målet, som gjelder. Vi har valgt å bruke denne metoden, for å nå flere mål med samme utgangspunkt, forklarer Sonesen.
VNG Norge anslår at det er mellom 300 og 500 millioner kroner spart på å gjenbruke brønnen, framfor å bore tre separate brønner.
Vurderer selvstendig utbygging
Parallelt vil selskapet nå jobbe med å forberede en feltutbygging. VNG er i gang med å rekruttere en håndfull nye ansatte, som de håper å ha på plass etter sommeren. Disse skal analysere data, bygge modeller av undergrunnen og se på tidligfasestudier, hvor de vurderer ulike utbyggingskonsepter og mulighetsstudier.
Lars Katteland, direktør for feltutvikling og operasjoner, forklarer at det ennå er litt tidlig å spekulere i konseptvalg for feltet.
– Det eneste vi vet sikkert er at det vil bli nødvendig med en betydelig subsea infrastruktur, i og med at vanndypet er på 324 meter. Dersom det blir med Pil-funnet er det også sannsynlig at det blir en ren subsea-løsning, forklarer han.
Brønnene som skal bores i år og trolig også neste år kan likevel endre det bildet, og VNG holder døren åpen for flere ulike feltutviklingsalternativer. Blant dem er en subsea tie-back til Njord, som ligger 32 kilometer nordøst fra Pil.
– Men Njord er fra 1997 og har en begrenset levetid. Og vi må finne en løsning hvor vi er sikre på at vi får alle ressursene opp fra bakken, påpeker Katteland.
En subsea-løsning knyttet opp mot Draugen (60 kilometer) er også en mulighet.
VNG utelukker heller ikke muligheten for en selvstendig utbygging, men da må det gjøres flere funn på feltet.
– Dersom volumene begynner å nærme seg 250-300 millioner fat, så bikker vi over mot en egen utbygging. Jeg kan vel gå så langt som å si at dersom vi finner over 200 millioner fat, så begynner det å bli spørsmål om det er kapasitet til å ta imot på en tilknyttet plattform.
Les også:
Disse oljefeltene er størst i verden
– Bruker dobbelt så lang tid på å bore som for 20 år siden
Over halvparten av gasslekkasjene på norsk sokkel skyldes menneskelig svikt