– Vi regner med at flomtoppen vil vedvare minst et par døgn, sier Isaksen til NTB rett før et krisemøte torsdag formiddag.
Prognosene er usikre, men det fryktes at Storelva kan stige ytterligere 1 meter. Elva renner gjennom sentrum av Hønefoss.
Isaksen sier det ikke er kontroll på vannet som kommer via elva Begna, fra innsjøen Sperillen.
– Allerede nå begynner vannet å renne inn i områder som er evakuert.
– Vurdere å evakuere flere
Over 1700 mennesker er så langt evakuert i Hønefoss og andre steder i Ringerike kommune.
– Vi vurderer å evakuere flere i løpet av dagen, sier ordfører Kirsten Orebråten (Ap) til Dagbladet.
På morgenen torsdag ble beboere i området Mælingen evakuert. Dette er sør for Hønefoss, i nærheten av stedet der Storelva renner ut i Tyrifjorden.
Onsdag ble det bygget flomvern i boligområder nær elva i Hønefoss. Men minst ett av disse har sviktet, ifølge Aftenposten.
– Sinnssykt mye mer
I fossen i sentrum av Hønefoss er det «sinnssykt mye mer vann enn i går», ifølge en journalist fra Ringerikes Blad. Her har vannmassene spist seg innover i elvebredden mot en gangvei.
Storelva begynner rett nedenfor fossen. Her møtes Randselva og Begna – som i dette området også kalles Ådalselva.
Isaksen venter at vannstanden vil øke fortløpende gjennom dagen, og at flomtoppen nås i løpet av natt til fredag. Vanngjennomstrømningen i sentrum har økt til 1000 kubikkmeter per sekund og kan stige videre til mellom 1300 og 1400 kubikkmeter per sekund.
Rasfare
Flere steder i Hønefoss finnes kvikkleire i grunnen, blant annet rett i nærheten av Ringerike Folkehøgskole. Her er beboere evakuert som følge av rasfare.
– Dette er i ytterkant av elva, og vi vet ikke hvordan den graver, sier Isaksen.
Han sier kommunen tar sikte på holde krisemøter hver tredje time torsdag.
– Dette er noe vi ikke har opplevd før, sier kommunedirektøren om flomsituasjonen.
Mjøndalen utsatt
Flere steder nord for Hønefoss har det vært flom på 50-årsnivå som følge av ekstremværet Hans. Vannet som passerer byen, renner videre til Tyrifjorden og deretter mot Drammen.
Ved Drammenselva regnes Mjøndalen som særlig utsatt. Her kan flomtoppen komme fredag eller lørdag.
– Det er mye vann i de fire sjøene i Drammensvassdraget. Alt skal forbi Drammen, så jeg vil tro at Drammenselva er mest kritisk, sa hydrolog Inger Karin Engen i NVE til NTB torsdag.
I Tyrifjorden kan vannet stige 1,2 meter fra dagens nivå. Også i Sperillen, Randsfjorden og Krøderen er vannstanden økende.