Braskereidfoss: Flomlukene ved elvekraftverket i Våler skulle ha åpnet seg automatisk etter en feil med nettet som gjorde at aggregatene stoppet. Det skjedde ikke, og nå er hele kraftstasjonen oversvømt. Vannstanden øker også på baksiden av demningen i Glomma. Politiet vurderte blant annet å sprenge en av flomlukene.
– Det er nå besluttet å avvente og ikke gjøre noen tiltak ved kraftverket, opplyser politiet i en pressemelding.
De opplyser at beslutningen om eventuelle tiltak ligger hos Hafslund Eco, som eier kraftverket.
– Vannet har gradvis begynt å trenge gjennom siden av demningen, og per nå er det ikke aktuelt å gjøre noen tiltak ved kraftverket. Situasjonen vurderes fortløpende, skriver politiet.
I 15.30-tiden ble journalister og skuelystne bedt om å trekke seg unna på grunn av fare for at brua skal ryke, skriver NRK.
TUs reporter på stedet beskriver at vannstanden blir høyere og høyere minutt for minutt.
– Sprengning er noe vi vurderer. Vi har ikke gjort noen beslutning, Det gjøres fortløpende vurderinger på stedet, forteller stabssjef i politiet i Innlandet, Pål Erik Teigen til Teknisk Ukeblad klokken 13:55 onsdag.
Teigen er tidligere blitt sitert på at de fysisk skal hjelpe til med å åpne en luke ved sprengning.
Politiet jobber på stedet med store ressurser, i samarbeid med Forsvarets bombegruppe for å få kontroll på situasjonen ved Braskereidfoss kraftverk.
Politiet oppfordrer alle som bor i nærheten til å være oppmerksom på brå endringer i vannstanden og å holde avstand til Glomma.
– Har aldri sett noe sånt før
Elvekraftverket i Glomma er nå satt helt ut av spill av vannmassene. Kraftstasjonen fylt med vann og har sannsynligvis store skader.
– Det er et ganske spesielt syn for oss i bransjen. En trist dag. Har aldri sett noe sånt før, med ukontrollert vannføring, sier kommunikasjonssjef Ragnhild Abrante i Hafslund Eco.
TUs reporter treffer henne utenfor huset der etatene onsdag ettermiddag vurderer løsningene som kan brukes for å gi vannet vei.
– Er strømbrudd årsaken til at man ikke får opp lukene?
– Vi vet ikke årsaken, for vi kommer ikke inn i stasjonen, forklarer hun.
– Er det noen måte å kjøre lukene mekanisk, eventuelt heve dem med kran?
– Akkurat nå er det ingen som kommer til. Det er ikke trygt å være der. Det er voldsom strøm i elva. Lukene er under vann, forteller Abrante.
TU snakker med Abrante igjen rett etter klokken 15:00. Da holder fremdeles politiet på å vurdere hva som skal gjøres. Hun avviser at ekstremværet Hans i utgangspunktet er noe problem for kraftverket.
– Den vannføringen her er normalt ikke et problem for Braskereidfoss kraftverk. Vi har vært ute en vinterdag og vårdag, og nå må jeg snart si helårsdag med stor vannføring og flom før. Men det er klart at det blir et problem når du ikke får manøvrert lukene og du får havari og ukontrollert vannføring. Jeg håper aldri at vi ser dette igjen, det er veldig trist, sier hun
Viser alvoret
– Det viser alvoret i dette ekstremværet. Naturkreftene er sterke og det er mange som opplever de store konsekvensene som hans fører med seg, sier justisminister Emilie Enger Mehl til Teknisk Ukeblad.
Hun er selv fra området og forteller at det var naturlig å ha kontakt med Våler kommune. Hun sier at Justisdepartementet følger hendelsen tett.
– Hva tenker du om at et sånt kraftverk ikke hadde nødstrøm eller noe annet før det ble strømløst?
– Det er ikke riktig at jeg gjør vurderinger av det nå. Nå er mitt inntrykk at veldig mange aktører står på for å håndtere det som skjer. Så får vi nok vite mer om bakgrunnen på et senere tidspunkt.
– Det er et enormt alvor i det som skjer. Mange opplever en fortvilet situasjon. Nå er det viktig at de beredskapsressursene vi har tilgjengelig blir stilt til disposisjon.
I tillegg sier Mehl at hun er glad for at nødvarselssystemet på plass.
– Vi kommer til å trekke erfaringer fra denne hendelsen sånn at det fungerer best mulig neste gang og det er en av de første store hendelsene hvor det har blitt brukt, sier hun angående nødvarselssystemet.
Luftromsrestriksjoner
Tidligere ble det omtalt at det i verste tilfelle kunne komme en flodbølge. Politiet har avvist dette.
Visepolitimesteren i Innlandet politidistrikt innførte onsdag formiddag luftromsrestriksjoner rundt kraftverket. Restriksjonene gjelder droner og alle typer av luftfartøy. Beslutningen er tatt av hensyn til politiets og andres sikkerhet i tilknytning til området.
Følg ekstremværet onsdag
Advarte innbyggerne
– Det brøt ut brann i trafoen vår. Brannvesenet har slukket og luftet ut røyk, men det er fortsatt såpass varmt at vi ikke får gjort noe der. Vi er nå i ferd med å rulle ut provisoriske kabler og få opp nødstrøm, sier Morten Schau, kommunikasjonssjef i Elvia. Trofostasjonen ligger ved siden av kraftverket.
– Fortsatt er over 200 husstander uten strøm. Det er vanskelig å si når de kan få strømmen tilbake, sier Schau.
Elvia vet foreløpig ikke om dette har sammenheng med situasjonen i Braskereidfoss kraftverk. Det skal ikke være vanninntrenging i trafoen.
Våler kommune har nå satt krisestab, melder VG. 10 til 15 hus som er nærme elven er evakuert.
Det er Hafslund Eco som drifter kraftverket, og har oppdatert situasjonen onsdag formiddag:
– Som følge av nettfeil gikk aggregatene til stopp ca. kl. 06.30 i dag tidlig. Automatikk skal ved en stopp føre til at flomluker åpnes tilsvarende for å ta unna den økte vannmengden i elveløpet. Det skjedde ikke i dette tilfellet, uten at årsakssammenhengen på nåværende tidspunkt er avklart, skriver selskapet i en pressemelding.
Kraftstasjonen er nå fylt med vann og har fått større skader, ifølge Hafslund Eco.
– Hafslund Eco jobber nå med å få kontroll på vannføringen. Manglende avledningskapasitet fører til vannstandsøkning oppstrøms dammen og at veier i området er stengt. Hendelsen har kun ført til materielle skader, heter det videre i meldingen.
Klokken 12:03 onsdag la Våler kommune ut en advarsel til innbyggerne på nettsiden sin:
«På grunn av brann i kraftstasjon Braskereidfoss har vi utfordringer med styring av vannet i Glomma. Dette vil forårsake betydelige vannmengder en periode, og kan få konsekvenser for Våler og etter hvert Åsnes, nedstrøms kraftdammen. Vi ber alle være oppmerksom på brå endringer i vannstand, og unngå å være i nærheten av Glomma, ikke benytte turstier etc.»
Entreprenør: Droppet å følge anvisning – kan måtte rive 100 nye bad
Krise at vannet renner over
– Så lenge man ikke får åpnet flomlukene, er det mye større krefter som virker på anlegget enn det som er gunstig over tid, sier Lasse Arnesen, universitetslektor ved Oslomet og senior damingeniør i Civil Consulting. Han presiserer at han ikke kjenner til Braskereidfoss kraftverk fra tidligere, og at han uttaler seg på generelt grunnlag.
– Når vannet renner over, snakker vi ikke om noen få centimeter overløp. Vi snakker om to meter, kanskje, og det er krise. Flomvannet kan eksempelvis begynne å grave på steder der man ikke ønsker det, sier Arnesen. Han mener det er sannsynlig at kraftverket, som ble bygget i 1978 og oppgradert i 2016, er dimensjonert for å holde stand ved en tusenårsflom.
Arnesen forteller at han ikke kan komme på noen tidligere hendelser som likner på den som nå utspiller seg ved kraftverket. Med en midlere årsproduksjon på 170 GWh produserer kraftverket strøm tilsvarende behovet til om lag 6800 husstander.
– Dette vil føre til et bortfall av strøm som ikke er noen krise for Norge som nasjon. Men det er jo av betydelig lokalt, sier han.