De svært så omdiskuterte mobile gasskraftverken i Midt-Norge, kan nå også bli løsningen for Bergensområdet. Statnett ønsker ingen gjentakelse av vinterens anstrengte kraftsituasjon og vurderer nå flere tiltak.
Flytte fra Midt-Norge
- Det kan være aktuelt å kjøpe ett nytt anlegg, leie ett eller flytte et av anleggene i Midt-Norge. Men vi har ingen mulighet til å få på plass et reservekraftverk før i 2011/2012. Først må vi anskaffe en tomt og den må opparbeides, sier kommunikasjonsdirektør i Statnett, Tor Inge Akselsen til Teknisk Ukeblad.
Statnett må også vurdere hvilken effekt en flytting vil ha for Midt-Norge.
- Vi kan ikke skape et nytt problem for dette området for å løse et annet på Vestlandet.
- Utfordringer over alt
Det hydrologiske underskuddet i Norgen er på ca 40 TWh per mai 2010. De lave snømagasinene tilsier at det er kun 5 % sannsynlighet for å få normalt tilsig i perioden frem til neste vinter. De områdene hvor forsyningssituasjonen er mest sårbar er Stavanger-regionen (effekt), Bergensområdet (effekt og energi), Midt-Norge (hovedsakelig energi) og Nord-Norge nord for Ofoten (effekt og energi).
- Vi har utfordringer i mange regioner. Dette er steder hvor vi har nettplaner, unntatt i Stavanger hvor Lyse har sine planer. Men det er Hordaland som peker seg ut som det mest krevende. Det var flaks at Bergensområdet ikke ble mørklagt i vinter.
Venter på Sima-Samnanger
- Hva skjer med kraftlinjen Sima- Samnanger ? Er det noe nytt her?
- Nei, det tar tid å få en avklaring, og nå er vi nødt til å forberede tiltak for å håndtere situasjonen. Det er jobben vår.
- Enkelte hevder at en opprusting av dagens linje med et et SVC-anlegg ville løst problemet for Bergensregionen. Er det et aktuelt tiltak?
- De som hevder det forstår ikke hva de snakker om. En spenningsoppgradering ville vært et svært omfattende prosjekt, ettersom vi snakker om svært gamle ledninger. Det vil være nærmest som å bygge ny ledning, og vi kan ikke drive forsvarlig uten at begge ledningene inn til området er i drift. En slik løsning ville heller ikke bidratt til å øke elsikkerheten på samme måte som en ny ledning vil gjøre. Tre ledninger er bedre enn to.
Kan ramme Troll
Statnett vurderer nå flere tiltak for å håndtere mulig energimangel til vinteren.
- Statnett vil være klar på at nye store forbruksenheter er utfordrende for forsyningssikkerheten før det er bygget nye ledninger. Vi ble ikke tatt med på råd, da Ormen Lange ble bygd i Midt-Norge. Derfor har vi nå fått en mer sentral i sammenheng med slike prosjekter. Og den muligheten dette gir, må vi trolig bruke aktivt, sier Akselsen.
I utgangspunktet har Statnett plikt til å la nye forbrukere få tilgang til sentralnettet, men det kan gjøres unntak for nytt eller økt forbruk i utsatte områder, inntil nettforsterkninger er gjennomført. Dette kan få konsekvenser for nye feltutbygninger i Norskehavet, som kan bli pålagt elektrifiserning. Troll A er elektrifiser og Valhall og Gjøa kommer. Og det er planer om utvidelser.
- Troll skal inn med to kompressorer i 2014, som vil trenge mellom 90 og 100 megawatt. I tilelgg skal Gjøa forsynes fra land, sier Øivind Torkildsen, konserndirektør BKK Nett. Han er klar på at det er Statnett som her er systemansvarlig.
- Det må være kapasitet i nettet før man kan starte forbruk eller produksjon. Det er ikke kapasitet. Løsningen er nytt nett, men da trenger vi beslutninger. Så enkelt og så vanskelig er det, sier konserndirektøren, som frykter at neste vinter kan bli like vanskelig.
Vil bruke Mongstad
Andre tiltak er å bruke gasskraftverket på Mongstad som reserve når forbruket er høyt. Gasskraftverket på Mongstad har en ubenyttet produksjonskapasitet på 150 MW. Statnett sjekker også om anlegget på Kollsnes og andre større industrianlegg kan kobles ut for å oppnå en rask reduksjon av forbruket i perioder.
Statnett vil øke bruken av energiopsjoner, som er et tiltak som gir Statnett anledning til å betale bedrifter for redusere forbruket sitt ved risiko for energimangel. I tillegg til å øke beredskapen for å utbedre feil.