KRIGEN I UKRAINA

Washington Post: Ukrainsk offiser koordinerte Nord Stream-angrepet

Den ukrainske obersten Roman Tsjervinskij spilte en viktig rolle i angrepet mot gassrørledningen Nord Stream i fjor høst, ifølge Washington Posts kilder.

Fra Østersjøen mens gassen fortsatt boblet opp fra Nord Stream-gassledningen.
Fra Østersjøen mens gassen fortsatt boblet opp fra Nord Stream-gassledningen. Foto: Det danske Forsvaret
11. nov. 2023 - 21:52

Avisen sier de har snakket med kilder i Ukraina og andre land i Europa, samt andre med kjennskap til saken.

WP skriver at Tsjervinskijs rolle utgjør de mest konkrete bevisene for at Ukrainas militær- og sikkerhetsledelse sto bak sabotasjen av gassrørledningen Nord Stream i Østersjøen.

Avisen omtaler 48 år gamle Tsjervinskij som en erfaren offiser med sterke bånd til det ukrainske etterretningsmiljøet.

En rakett fyres av fra en HIMARS (hjulgående rakettartilleri) fra det amerikanske marinekorpset i forbindelse med en øvelse. Tyskland slutter seg nå til landene som tillater Ukraina å angripe stillinger i Russland som skyter mot Ukraina.
Les også

Tyskland gir grønt lys for bruk av våpen i Russland

– Koordinerte aksjonen

Ifølge WPs kilder handlet 48-åringen ikke alene og planla ikke operasjonen, men koordinerte aksjonen.

«Han hadde ansvar for logistikk og ledet en gruppe på seks soldater som blant annet leide en seilbåt under falske navn og brukte dykkingsutstyr til å plassere eksplosiver på ledningen», opplyser kildene til den amerikanske avisen.

Tsjervinskij nekter for å ha vært involvert i angrepet.

– Enhver spekulasjon om min rolle i angrepet mot Nord Stream er russisk propaganda uten noe rot i virkeligheten, sier han i en skriftlig uttalelse via sin advokat til Washington Post.

Opplysningene er så langt ikke rapportert av andre medier. Ukraina har så langt ikke kommentert påstandene.

Flere mistenker Ukraina

26. og 27. september i fjor forårsaket tre eksplosjoner massive lekkasjer på rørledningene Nord Stream 1 og 2, som går fra Russland til Tyskland under Østersjøen. Gassrørledningene var ikke i bruk på det tidspunktet.

Eksplosjonene skjedde i svensk og dansk farvann. Danmark, Sverige og Tyskland startet kort tid etter etterforskning av lekkasjen, og det ble tidlig klart at det var snakk om sabotasje.

Ukraina og en rekke vestlige land har tidligere beskyldt Russland for å stå bak sprengingen, men i senere tid har tyske etterforskere og medier sagt at flere spor peker mot Ukraina.

Også USA og etterretningstjenesten CIA var kjent med at Ukraina kom til å sprenge Nord Stream-rørledningen, ifølge The Wall Street Journal.

Russland har hele tiden nektet for å ha noen med eksplosjonene å gjøre. Det har også Ukraina.

Sjefen for Finnmark landforsvar mener det er på tide å revurdere de norske, selvpålagte militære restriksjonene i Finnmark. Bildet er fra Cold Response-øvelsen i Kautokeino tidligere i år
Les også

Forsvarstopp vil øve nærmere Russland

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.