IKT

Web over alt - nettet overtar

3. juni 2006 - 01:31

Ideen bak Operas nettleser er ulik de andre og spesielt hovedkonkurrenten Microsoft Explorer.

Det norske selskapet som i sin tid sprang ut av et Telenor-prosjekt ville lage en nettleser som lett kan flyttes rundt på mange plattformer.

Mobilovertak

Samtidig skulle den være effektivt programmert og derfor lettdrevet og liten i størrelse. Omtrent som når programmererne i gamle dager skrev kode for maskiner med lite minne og svak prosessor.

Det er noe av bakgrunnen for Operas suksess på mobiltelefoner. Etter hvert som de fikk internettegenskaper, trengte produsentene en lettdrevet nettleser.



Nettleseren overtar

Tradisjonell programvare går mørke tider i møte, tror Opera-sjef Jon S. von Tetzchner. Stadig flere programmer skrives nå med webteknologi og kjøres inne i en nettleser eller utenfor som selvstendige programmer.

Det er mange grunner til denne utviklingen, men uavhengigheten av plattform er en viktig drivkraft. Slike webbaserte programmer er ikke avhengig av plattform eller maskinvare. De kan kjøres på ulike operativsystemer og på alt fra PC-er, mobiltelefoner og spillkonsoller til TV-dekodere.

Enklere

– Det er ikke noe problem å styre maskinvaren i en TV-dekoder med en nettleser, og for brukeren betyr det et mye enklere grensesnitt som de er kjent med. Fordelene med denne utviklingen er at webdesignere kan lage programmer til mobiltelefoner, TV-dekodere og andre enheter. Snart vil du få Opera om bord i fly. Vi har gjort en avtale med franske Thales som skal utvikle slikt utstyr, sier von Tetzchner.

I hjemmet kan alt styres med webteknologi, og det er en stor trussel både mot Microsoft og Apple som helst ser at operativsystemet på datamaskinen får eneretten på slike jobber.

Om noen år kan stereoanlegget ditt snakke med TV-en via webteknologi. Den vil gi TV-dekoderen din et rikholdig utvalg av funksjoner, du kan bruke den for å heise opp markisene i stua, eller du kan velge å gjøre det via mobiltelefon. Du vil kunne bruke slike enheter som fjernkontroll, til å se på bildene fra ferien, eller til å overvåke babyen på soverommet.



Lever livet på nettet

Utviklingen mot en mye rikere web kalles ofte Web 2, og mer avanserte webapplikasjoner er en viktig del av dette. Denne utviklingen vil gjøre det mindre vanlig å lagre data lokalt. På noen måter minner dette om terminalene i gamle dager som hang på en minimaskin eller en stormaskin.

— Det virker kanskje litt høytidlig, men jeg er ikke i tvil om at livene våre i mye større grad vil ligge på nettet. Det er her vi publiserer, kommuniserer og lagrer, og alt tas vare på.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Opp - opp!

von Tetzchner tror ikke han bommer mye på fremtiden og har staket ut vekstkurven for Opera. Den peker oppover. Planene er svært ambisiøse, men han føler seg trygg på suksess.

– Bare se rundt deg. Det er ikke mange selskaper som oss, og det kommer ikke til å dukke opp uventede konkurrenter. Det tok tross alt seks år før Mozilla lykkes, og vi har også brukt mange år på å komme hit. Nå er vi er posisjonert for vekst på alle plattformer, enten det er på datamaskiner, på TV-er, på mobiler eller andre enheter som skal ha en browser. Med et slikt utgangspunkt er det mye større mulighet til at vi blir den mest brukte browseren i verden enn at vi skal feile.

På mobilen

– Vi var svært tidlig ute med teknologi for å flytte nettleseren over på mobiltelefonen. Vår løsning ble det vi kaller small screen rendering. Den tar tak i HTML-siden og tilpasser den til bredden på skjermen til mobiltelefonen. Denne teknologien har vært meget vellykket, men har likevel ikke løst hele problemet mange med nettleser på mobilen står overfor, sier Opera-sjef Jon S. von Tetzchner.

Hastigheten i mobilnettet er mye dårligere enn det de fleste brukere er vant til med på PC-en.

- Vår løsning på det er Opera Mini. Den baserer seg på en server i nettet som gjør oppslaget for den mobile klienten og som sender over en komprimert versjon tilpasset den enkelte telefonen. Dermed reduserer vi den overførte mengden informasjon til en brøkdel og oppnår mye høyere hastighet for brukeren, påpeker von Tetzchner.

Opera Mini har vært en stor suksess. En rekke mobilselskaper, bl. a. T-Mobile har utstyrt sine telefoner med den norske browseren.

Opera-sjef Jon S. von Tetzchner mener det er flere årsaker til at selskapet har lykkes så godt. Det er viktig for mobilselskapene at de kan utstyre alle slags mobiltelefoner med den samme programvaren og at den er lett å bruke. Men den viktigste årsaken til suksessen er at mobilt internett skaper mer trafikk for dem, og det er her de tjener pengene sine.

- På tross av suksessen med Opera Mini tror jeg ikke dette er et fremtidsprodukt. Etter hvert som bitraten øker i mobilnettet, vil veien om serveren bli unødig omvei, men det er noen år igjen, sier von Tetzchner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.