T2

Webkamera i kjøleskapet skal gi deg oversikt

På IFA er kjøleskap og stekeovner koblet til nettet.

Kameraet i kjøleskapet som er montert over og til høyre for ølflasken er bare en prototyp BSH jobber med, men de tror at det kommer på markedet i løpet av et år eller to. Da kan du se inn via en app på telefonen.
Kameraet i kjøleskapet som er montert over og til høyre for ølflasken er bare en prototyp BSH jobber med, men de tror at det kommer på markedet i løpet av et år eller to. Da kan du se inn via en app på telefonen. Bilde: Odd R. Valmot
5. sep. 2013 - 15:40

Det store spørsmålet for hvitevareprodusentene har ikke vært om de skulle koble seg til nettet. Det skal de selvfølgelig. Utfordringen deres har vært hva i hule skal de bruke det til.

Det å starte og stoppe vaskemaskinen og oppvaskmaskinen via mobilen har begrenset verdi. I hvert fall i Norge, hvor strømprisen ikke varierer over døgnet på samme måte om på kontinentet. Det å få varsel om at de er ferdige er kanskje hakket nyttigere, men knapt noe man bytter maskin for.

BSH, det vi si Bosch og Siemens, kommer med tilkoblede hvitevarer neste år og dertil hørende apper. Og de har tenkt ut hvordan forbrukere kan få noe ut av det.

Les også: Dette er Norges ukjente milliardbutikk

Kjøleskapet med øye

Et kjøleskap med kamera kan være en god ide. Når du sitter på jobben og lurer på hva du trenger å kjøpe kan det være greit å ta enn titt inn via mobilen.

Kjøleskapet de viser på IFA er ennå en prototyp, men et varsel om hva de tenker på:

Det har et lite vidvinkel webkamera i døren hvor det har størst mulig overblikk. Når det er i bruk, starter det belysningen inne i kjleskapet.

Problemet er selvfølgelig at når kjøleskapet er stappfullt trengs det nok et lite røntgenkamera, eller enda bedre, en MR-maskin for å analysere innholdet.

Les også: M2M-gründere utfordrer Telenor

Manualer

Alle vet hvor det blir av manualer. De er et sted du ikke finner dem når du trenger dem. Det er også et område appene kan fikse. De lagrer manualen i det språket du trenger. Og de kan være interaktive.

– Vi tror mobiler og nettbrett blir viktige støttespillere til hvitevarer. En ting er at de kan lagre manualen, men vi kan også bruke dem aktivt for å rettlede folk, enten det er i bruk, eller feilfinning. Vi jobber med apper som benytter kameraet i enheten. Med det kan vi gi brukeren instruksjoner som passer til området kameraet ser på. En form for augmented reality eller kunstig virkelighet, sier informasjonssjef i Bosch, Johannes Müller.

Hvitevarer som er nettkoblet vil også kunne kobles direkte til servicefolk, slik at man slipper kostbare hjemmebesøk. Og er det småting, vil forbrukeren kunne rette på det selv under oppsyn av en serviceperson i den andre enden via kameraet og tale over appen.

Les også: Dette blir årets viktigste teknologitrender

Styrer matlagingen

Müller forteller også at interaktive kokebøker er et område de jobber med.

Slike apper finnes det jo masse av, men disse vil også styre ovner og kokesoner og varsle brukeren når noe skal gjøres basert på oppskriftene som står i kokebøkene.

Les også:

Femdobler holdbarheten til kjøtt og fisk

Denne maskinen lager middagen selv  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.