MOBIL

Windows Phone 8-krigen er i gang

Vi har sammenlignet alle Windows Phone 8-telefonene. 

20. sep. 2012 - 20:30
Vis mer

Vi tør å påstå at det smarteste trekket Microsoft har gjort på mobilfronten var å droppe Windows Mobile og starte med blanke ark med Windows Phone for to og et halvt år siden. 

Mens Windows Mobile var tregt, tungt å bruke og ikke særlig pent å se på, er Windows Phone det motsatte. Denne plattformen er lynrask på samtlige telefoner vi har prøvd, den er fullspekket med funksjonalitet, brukervennlig og har et stadig økende app-utvalg. 

Sperrene er borte

I den første versjonen av plattformen, Windows Phone 7, måtte produsentene forholde seg til svært spesifikke maskinvarekrav fra Microsoft. Tre ganske kjipe kameler Samsung & co måtte svelge var at plattformen ikke støttet høyere oppløsning enn 800 x 480 piksler, minnekort eller dobbeltkjerneprosessor. 

Dette så spesielt stygt ut i første halvdel av 2012. Android- og iOS var forlengst over på høyoppløste skjermer med heftige grafikkbrikker og flere prosessorkjerner, mens det man kan regne som Windows Phone 7-toppmodellen over alle, Nokia Lumia 900, kunne presentere en lavoppløst skjerm og maskinvare som allerede i fjor var å regne som "middels". 

Det var derfor gledelige nyheter da Microsoft avslørte at Windows Phone 8 kommer med langt løsere tøyler, slik at mobilprodusentene endelig kan slå seg løs.

LES MER: 

Den nye generasjonen

I kjølvannet av denne presentasjonen har det dukket opp en rekke svært interessante mobiltelefoner med massevis av maskinvarekraft, ny teknologi og like høy (og høyere - hos Nokia) oppløsning som sine Android-brødre.

Vi tipper veldig mange Windows Phone 7-brukere (som stort sett er veldig fornøyde) allerede har planer om å handle seg en av de kommende telefonene, og mange Android- og iOS-fans vil nok også hoppe over nå når maskinvaren blir hevet til dagens standard. 

I tabellen nedenfor har vi sammenlignet de fem Windows Phone 8-telefonene som har blitt lansert til nå, for å gi et kjapt inntrykk av hvordan de måler seg mot hverandre rent spesifikasjonsmessig:



Alle spesifikasjonene er hentet fra produsentenes hjemmesider. 

Styrker og svakheter

Fjorårets Windows Phone 7-modeller var i stor grad uniformerte, med lik maskinvare, lik skjerm og generelt veldig få sterke argumenter for å velge den éne fremfor den andre. Som du kan se av tabellen ovenfor er dette ikke lenger tilfelle. Samtlige av de nye Windows Phone 8-telefonene har sine særegne styrker og svakheter som gir deg mer å tenke på når du står i butikken og skal velge. 

Derfor er det på sin plass å gå litt inn på hver enkelt av de kommende telefonene og se hva de byr på.  

HTC Windows Phone 8S

Windows Phone 8S ble annonsert under gårsdagens HTC-lansering, og blir den rimeligste Windows-telefonen fra selskapet. 

8S har medium spesifikasjoner over hele rekka - 4-tommers skjerm med 800 x 480 pikslers oppløsning, 512 MB arbeidsminne og doble prosessorkjerner på 1 GHz. 

Grafikkbrikken i telefonen er Qualcomms Adreno 305, som er en direkte oppfølger til fjorårets Adreno 205 - en brikke du fant i så godt som alle mid-end-telefoner som ble lansert. 

Erfaringsmessig kjører Windows Phone-plattformen silkeglatt på medium maskinvare, og vi blir overrasket om WP8 endrer på dette. Til tross for at 8S er den svakest spesifiserte telefonen kan du altså forvente en flytende brukeropplevelse. 

Men noen svakheter kommer man ikke helt unna - skjermoppløsningen på 800 x 480 piksler er ikke mye å skryte av i dag, og med et internminne på 4 GB er ikke dette en telefon du kjøper uten minnekort. 

På den positive siden så er den én av tre WP8-telefoner som faktisk støtter minnekort. 

HTC Windows Phone 8X

Dette er HTCs flaggskip i krigen mot toppmodellene fra Nokia og Samsung, og har fått langt kvassere spesifikasjoner enn 8S. 

Skjermen har en størrelse på 4,3 tommer, noe som med 1280 x 720 pikslers oppløsning gir den høyeste pikseltettheten av alle de nye Windows Phone 8-telefonene. Skjermtypen er den samme som i Android-sluggeren HTC One X, altså Super LCD 2, noe som slett ikke er dårlige nyheter. 

Motororen i telefonen er Qualcomm-systembrikken MSM8260A, som rommer doble prosessorkjerner klokket til 1,5 GHz, sammen med den kraftige grafikkbrikken Adreno 225. Med 1 GB arbeidsminne på lasset i tillegg bør ikke ytelse være noe problem her. 

Du får også nøyaktig samme kamerakomponenter som HTC One X, noe som betyr at du får et av de beste mobilkameraene på markedet. 

I tillegg kan du forvente temmelig heftig lyd, for her har HTC satt inn en ekstra kraftig forsterker. Beats-branding er selvsagt på plass. 

Det er imidlertid ikke alt som er fest og fryd med denne telefonen. Her får du 16 GB internminne, men ingen støtte for minnekort, noe som for mange vil være en kjedelig svakhet. Du får også den eldre Bluetooth-standarden 2.1, mens konkurrentene har 3.0-versjonen. 

Nokia Lumia 920

Nokia er en produsent i en presset situasjon, og for å komme seg opp der de hører hjemme trenger de suksess i Windows Phone 8-markedet. 

Dette tar selskapet åpenbart på alvor, for toppmodellen Lumia 920 har spesifikasjoner som parkerer det meste. 

Skjermen har en størrelse på 4,5 tommer og kjører ut den høyeste oppløsningen av Windows Phone 8-telefonene: 1280 x 768 piksler. 

Det burde heller ikke være noe å utsette på maskinvarekraften - her får du doble prosessorkjerner på 1,5 GHz, grafikkbrikken Adreno 225 og 1 GB RAM. 

I tillegg har Nokia fått på plass fembånds LTE-støtte, noe som kort fortalt betyr at Lumia 920 blir blant de aller første telefonene som kan bruke det norske, lynraske LTE-nettet.

Kameraet i telefonen har ellers fått en variant av Pureview-teknologien, noe som burde tilsi at bildekvaliteten blir i toppklasse. Her skal vi selvsagt ikke være for påståelige - vi har tross alt aldri prøvd telefonen. 

Telefonen byr ellers på muligheter for trådløs lading, noe vi håper flere produsenter kaster seg på etterhvert. 

Lumia 920 er utvilsomt et imponerende produkt, men den er ikke helt fri for ankepunkter. For mange vil for eksempel vekten på 185 gram være i drøyeste laget. For å sette dette litt i perspektiv veier kjempetelefonen Samsung Galaxy Note II fem gram mindre. 

Nokia har også gjort den samme beslutningen som HTC, og droppet minnekortstøtte i toppmodellen sin. Vi greier ikke forstå hva som er poenget med dette, men du får i det minste 32 GB internminne å boltre deg på her. 

 Nokia Lumia 820

Da Nokia lanserte Lumia 800 i fjor slapp de samtidig løs en vesentlig billigere søstermodell, Lumia 710. Det spesielle her var at denne ikke hadde mindre maskinvarekraft, og opplevdes så godt som lik i bruk. 

Denne taktikken kan det se ut som finnene har gjentatt i år. Lumia 820 har nemlig nøyaktig samme systembrikke og like bred nettverksstøtte som toppmodellen. 

Det innebærer at du også her får LTE-støtte, doble prosessorkjerner på 1,5 GHz og grafikkbrikken Adreno 225. 

Et av stedene det er kuttet kostnader er i skjermavdelingen. Lumia 820 har en 4,3-tommers AMOLED-skjerm med en oppløsning på 800 x 480 piksler, noe som vil gi et langt fra like skarpt bilde som flaggskipets 720p-skjerm. 

Her må vi nesten skyte inn at vi gleder oss til å måle ytelsen her, for denne telefonen har det man trygt kan kalle overdimensjonert maskinvare for å holde kontroll på en såpass lettdrevet skjerm. 

Kameraet er heller ikke like avansert, og du får kun 8 GB internminne. Til gjengjeld får du minnekortstøtte. 

Du får ellers både NFC-støtte og muligheter for trådløs lading her, og det ser i det store og det hele ut som en finfin pakke, gitt at prisen er riktig. Og med Lumia 710 i bakhodet tipper vi Nokia kommer til å kjøre aggressivt her. 

Samsung Ativ S

Samsung har stor suksess på Android-fronten om dagen, men det betyr ikke at de har tenkt å la konkurrentene slippe billig unna i Windows Phone-segmentet. 

Ativ S ble vist frem i forkant av IFA-messen i Berlin i månedsskiftet, og er rent spesifikasjonsmessig en av de mest lovende Windows-telefonene vi har på vei. 

Skjermen er av typen Super AMOLED HD, og har en størrelse på hele 4,8 tommer. Når du legger til at den har 1280 x 720 pikslers oppløsning er det ganske åpenbart at vi snakker om den samme skjermen som står i Android-toppmodellen Galaxy S III.

Det skorter heller ikke på maskinvarekraft. Ativ S har fått systembrikken MSM8260A, som gir deg doble prosessorkjerner på 1,5 GHz kombinert med grafikkbrikken Adreno 225 og 1 GB arbeidsminne. Like mye krutt som toppmodellene hos Nokia og HTC, med andre ord. 

Like bra nettverksstøtte som Nokia-telefonene har den ikke, for her finner du ikke LTE. 

Og her tipper vi mange som sliter med å velge mellom Nokia og Samsung får et dilemma - Ativ S leveres med 16 eller 32 GB internminne, og støtter i tillegg minnekort. Dette vet vi er en viktig faktor for mange, så da er spørsmålet om det er internetthastighet eller ubegrensede lagringskapasiteter som veier tyngst. 

Vil du lese flere sammenligningssaker? Meld deg inn i Facebook-hjørnet vårt, så spammer vi feeden din neste gang vi har noe spetakkel på gang. 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.