Stavanger: Under en pressekonferanse på ONS torsdag presenterte det tyske oljeselskapet Wintershall sine planer for videre satsing på norsk sokkel. Selskapet skal investere to milliarder euro, tilsvarende omtrent 15 milliarder kroner, i leting og feltutbygging i Norge og Storbritannia frem til 2015.
Omfattende planer til tross, så nevner ikke Wintershall Yme-prosjektet en eneste gang i sine planer for norsk sokkel.
Les også: Sevan har Yme-løsning klar
Jobber med å finne løsninger
Selskapet er partner i skandaleprosjektet med 10 prosent andel. Styreleder i Wintershall, Martin Bachmann, sier til Teknisk Ukeblad at de prøver å rydde opp i prosjektet.
– Det er ikke til å legge skjul på at alle er skuffet over Yme. Vi jobber nå sammen med operatøren med å finne løsninger og planlegge veien videre. En løsning vil foreligg innen utgangen av året, sier Bachmann.
Les også: Disse prosjektene sprekker med 40 milliarder
Evakuert plattform
Yme-plattformen er i øyeblikket evakuert i Nordsjøen, og plattformens skjebne er usikker. Alle piler peker i retning av at den kommer til å bli tauet tilbake til land. Det er problemer med sprekker i bærekonstruksjonen av plattformen, sveisesømmene og den såkalte groutingen, som er betongblandingen som binder bena på plattformen fast til stålkassen den står på.
Det polske selskapet Lotos, som også er partner i Yme, har tidligere sagt til Reuters at de vurderer å selge seg ut av Yme-prosjektet.
Les også: Yme kan bli tauet til land
Dedikert
Bachmann i Wintershall sier at de er dedikert til å få prosjektet i gang.
– Vi kan ikke kommentere hva slags intensjoner Lotos har, men vi er dedikert til å få prosjektet fullført.
Les også: Yme kan bli totalskadd i høststorm
– Fjernet fra målene
– Når blir produksjonsstart?
– Vi har fjernet Yme fra våre produksjonsmål. Det er for usikkert å si når det kan skje, og derfor har vi ikke satt noen dato.
– Betyr det at prosjektet kan bli skrinlagt?
– Vi er som sagt dedikert til å få gjennomført prosjektet.
Store planer
Nå vil Wintershall fokusere på sine øvrige funn på sokkelen, nemlig Maria og Skarfjell. Maria-funnet er regnet som ett av de største i Norge i 2010 med et ressursestimat på 120 millioner fat olje, og 2 til 5 milliarder Sm3 gass. Som en del av utbyggingsplanene undersøker selskapet nå om det skal være en selvstendig utbygging eller en subsea-tilknytning til Heidrun eller Kristin-plattformen. Produksjonsstart er satt til 2017.
Selskapet ser også store muligheter for sitt Skarfjell-funn, som ble gjort i mars i år. Funnet er beregnet til å være mellom 60 og 160 millioner fat utvinnbar olje.
Selskapet skal bore flere avgrensningsbrønner på Skarfjell i 2013 forå bekrefte om funnet er kommersielt, og om det finnes ytterligere ressurser.
Les også: