NYHETER

WirelessHart og ISA100.11a konkurrer fortsatt

Bruk av kabler for å kommunisere med feltinstrumenter er i ferd med å bli valgfritt for mange anvendelser i industrielle kontroll- og overvåkningssystemer.

Statoils Gullfaks-felt startet med prosessovervåking med WirelessHart i 2007, og tester nå ut trådløse gassdetektorer på ISA100 Wireless.
FOTO: Harald Pettersen, Statoil
Statoils Gullfaks-felt startet med prosessovervåking med WirelessHart i 2007, og tester nå ut trådløse gassdetektorer på ISA100 Wireless. FOTO: Harald Pettersen, Statoil
3. des. 2013 - 09:36

Tekst: Stig Petersen, Sintef

Trådløs instrumentering har de siste årene fått en stadig økende popularitet i prosessindustrien.

Les også: Statoil med vellykket testing av trådløse gassdetektorer på Gullfaks C

For gammelt og nytt

Flere leverandører har i dag trådløse feltinstrumenter som en naturlig del av sin portefølje, sertifisert og godkjent i henhold til en av de to konkurrerende, industrielle standardene WirelessHart og ISA100.11a.

Et trådløst feltinstrument er ofte et tradisjonelt (tidligere trådbundet) feltinstrument utstyrt med radiokommunikasjon og en energikilde, typisk et batteri. Kombinasjonen gjør at behovet for kabling elimineres, og man kan oppnå gevinster i form av hurtig installasjon og reduserte installasjonskostnader.

Det er også mulighet for midlertidige installasjoner, samt installasjoner i områder hvor det tidligere har vært for kostbart eller komplisert å plassere målepunkter. I utgangspunktet er det mest å hente i modifikasjonsprosjekter på eksisterende anlegg. Det kan være både dyrt og utfordrende å finne plass til nye kabler i kabelgater, gjennomføringer og I/O-kabinetter. For nye anlegg vil derimot trådløs instrumentering bidra til forenklet prosjektering og ferdigstillelse.

Les også: Statoil har gode erfaringer med trådløs temperaturovervåking på Sleipner A

Detekterer gassen

Inntil nylig har bruken av trådløs instrumentering vært begrenset til ikke-kritisk monitorering og datainnsamling, samt tilstandskontroll. Flere år med operativ drift av slike systemer har vist at både WirelessHart og ISA100.11a er i stand til å levere pålitelig og stabil ytelse i industrielle omgivelser.

I disse dager gjør teknologien entré innenfor instrumenterte sikkerhetssystemer, ledet an av utviklingen av verdens første trådløse hydrokarbondetektor (gassdetektor). Den ISA100.11a-baserte sensoren til det norske selskapet GasSecure er sertifisert i henhold til SIL2. Den blir trolig teknologikvalifisert i samarbeid med norske oljeselskaper.

Innenfor prosessregulering gjenstår det en del før man er klar til å ta i bruk trådløse sensorer og aktuatorer. Hovedutfordringene er batterilevetid ved hurtige måleperioder, og i å forhindre høy og variabel tidsforsinkelse.

Les også: Profilintervju med artikkelforfatter Stig Petersen i Sintef

Standardiseringskrig

Det er to standarder som konkurrerer om å bli den foretrukne løsningen for trådløs instrumentering. Det er flere likheter enn forskjeller mellom de to, og de er begge i stand til å levere tilfredsstillende ytelse i industrielle omgivelser.

Begge er kvalifisert for bruk i ikke-kritisk monitorering. For mer avanserte applikasjoner kommer imidlertid forskjellene mer til syne, blant annet ved at WirelessHart i sin nåværende form mangler støtte for tjenestekvalitet. Når denne standarden også har et kommandobasert applikasjonslag med begrenset fleksibilitet, fører dette til at WirelessHart per i dag ikke er like godt egnet som ISA100.11a for prosessregulering og sikkerhetsapplikasjoner med SIL-krav.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.