OLJE OG GASS

Yme-plattformen kan være ubrukelig

En konstruksjonsfeil kan gjøre Yme-plattformen ubrukelig i Nordsjøen. 12 milliarder kroner kan være tapt.

NYE PROBLEMER: Yme-plattformen kan få problemer i de store bølgene i Nordsjøen.
NYE PROBLEMER: Yme-plattformen kan få problemer i de store bølgene i Nordsjøen. Bilde: Maiken Ree
Ole K. Helgesen
9. feb. 2012 - 10:27
Vis mer

STAVANGER: Broer kan komme i resonans og bryte sammen når det marsjeres i takt over dem og man kan knuse glass ved å synge en tone med samme frekvens som glasset.

Dette er velkjente fenomener.

Men av en eller annen grunn overså både leverandøren SBM og operatøren Talisman på Yme-feltet at plattformens egenfrekvens kunne bli så høy at den er ubrukelig i Nordsjøen. Egenfrekvens er den frekvens et system svinger med når det har fått en svingebevegelse.

Les også: Varsler til Oljedirektoratet: Vil hugge opp Yme-plattformen

Problemer i bølger

Nye målinger viser at plattformen kan få store problemer i høye bølger. Og partnerne i lisensen frykter at det kan oppstå et fenomen som kalles ringing.

Dette ligner på det som skjer om en slår på ei bjelle, hvor svingninger bygger seg opp etter noen få sykluser.

– Etter påtrykk fra Ptil fikk Talisman utført sine første analyser av ringing for Yme våren 2009. Analysen fra DNV viste opp til 64 prosent større bølgelaster enn tidligere. Talisman mente det var for mye. De ba derfor Force om å gjøre en uavhengig analyse. Nå i vinter har Ptil blitt informert av Talisman om at Force sine analyser har gitt større laster enn forventet, sier pressetalsmann Øyvind Midttun i Petroleumstilsynet til Teknisk Ukeblad.

Talisman: Operatøren: – Plattformen tilfredsstiller ikke norsk regelverk

Usikre på dynamikken

I et brev til Petroleumstilsynet skriver Talisman at selskapet arbeider for fullt med ringingsanalyser og dynamikkberegninger av Yme generelt.

– Force Technology har utført foreløpige ringingsanalyser som viste betydelig høyere spenninger og deformasjoner enn det dokumentasjonen fra SBM viste, skriver operatøren.

Ifølge Talisman er det foreløpig ikke sett ringingbevegelser.

Les også: Talisman vil ut av Nordsjøen

Kompleks løsning

Ove Tobias Gudmestad, Universitetet i Stavanger.
Ove Tobias Gudmestad. Elisabeth Tønnessen
Ove Tobias Gudmestad, professor i konstruksjonsteknikk og materialteknologi ved Universitetet i Stavanger, er forundret over at Yme-prosjektet ikke har tatt innover seg problemstillingen tidligere.

– Saken omkring bevegelsene av Yme-plattformen i bølger er veldig interessant. Den tekniske løsningen for utbyggingen er meget kompleks. Jack-upen med boreenheten beveger seg mye i bølger og prosessenheten som står jekket opp på en lagerkasse, vil også bevege seg mye, forklarer han.

Oljedirektoratet: – Yme er operatørens ansvar

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Kjente effekter

Gudmestad forteller at slike dynamiske konstruksjoner ble nøye studert på 80- og 90-tallet på NTNU i samarbeid med Massachusetts Institute of Technology.

– De dynamiske effektene er kjente. Store svingninger oppstår om plattformens egenperiode er høy og kommer i resonans med relativt høye bølger. Egenperioden øker om dekksvekten øker og vi får da resonans med enda større bølger enn hva tilfellet er i dag. Store svingninger kan også raskt føre til utmattingskader av beina og eventuelle stigerør.

Les også: Denne broen kan bevege seg 600 meter

– Uforståelig

– Hva tror du er årsaken til at dette har blitt oversett?

– Man kan undre seg om hverken operatøren eller leverandøren har vært klar over de tekniske problemstillingene som måtte løses for denne utbyggingen. Eller om den grunnleggende kunnskapen er gått tapt i iveren etter å fraskrive seg ansvar gjennom utformingen av kontrakter for gjennomføring av arbeidet, sier professoren.

Han mener det kan bli vanskelig å hindre at plattformen blir utsatt for materialtretthet.

– Det kan by på store utfordringer å finne en teknisk løsning på problemene om det viser seg at utmatting er kritisk, sier Gudmestad.

Les også: Nye feil på Yme-plattformen: Skandalen bare vokser og vokser

Problemer med vekten

På grunn av ringingsproblematikken på Yme strever Talisman og SMB for å holde vekten på plattformen nede.

Men det er utfordrende.

Det skal blant annet installeres en 450 tonn tung rigg på vingdekket på plattformen.

– Økt masse vil øke egenperioden, som igjen vil kunne øke ringingen. Økningen av egenperioden vil være proporsjonal med kvadratrota av masseøkningen. Om Yme i dag har 7.600 tonns dekksvekt, vil perioden øke med en faktor på rota av (8050/7600) = 1,029 eller cirka 3 prosent når riggen på 450 tonn installeres. Det vil si en beskjeden økning, men den trekker i feil retning, skriver Øyvind Midttun i Ptil i en epost til Teknisk Ukeblad.

Les også: Mer trøbbel for Yme

Forventer gjennomføring

På tross av problemene står Talisman fremdeles fast på at Yme-prosjektet vil bli gjennomført. Myndighetene forutsetter at dette står ved lag.

– Gjennom Plan for utbygging og drift har rettighetshaverne med Talisman som operatør fått godkjent sine planer for utbygging av Yme-feltet. Det er opp til operatøren hvor og hvordan de velger å ferdigstille Yme-plattformen innenfor vedtatte plan. Talisman informerer fortløpende myndighetene om framdriften i prosjektet, og selskapet har ikke på noe tidspunkt indikert at Yme-prosjektet ikke vil bli gjennomført, sier pressetalskvinne i Oljedirektoratet, Eldbjørg Vaage Melberg, til Teknisk Ukeblad.

Da PUD ble godkjent i 2007 anslo Talisman at prosjektet ville koste 4,7 milliarder kroner. I statsbudsjettet for 2012 er estimatene 9,583 milliarder kroner. Nå skal kostnaden for prosjektet være oppe i 12 milliarder kroner.

Bakgrunn: Skandaleplattformen

Men: Her er noe som funker på Yme

Les også: Gigantsmell på Yme og Valhall



En kurios itet :

Da den nye Holmenkollbakken ble bygget, fryktet enkelte at på grunn av resonans at det ikke kunne hoppes der. En arkitekt fryktet at ovarennet skulle svaie .

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.