STAVANGER: Teknisk Ukeblad har i en rekke artikler beskrevet skandaleprosjektet til Talisman.
Nordsjø-prosjektet har opplevd store forsinkelser og kostnadsoverskridelser og er i voldgift med plattformeier SBM.
Les mer: Dette har gått galt på Yme
Flere studier
I løpet av april har Talisman gjennomført flere interne og eksterne tekniske studier av Yme-plattformen, og oppdatert anslagene over prosjektets kostnader og ferdigstillelsesdatoer.
Det er fremdeles usikkert om plattformen i det hele tatt blir tatt i bruk.
– Det er klart at betydelig arbeid gjenstår før plattformen overholder norske sikkerhets- og miljøstandarder og er klar til å produsere første olje. Mens ledelsen tar fremdeles sikte på utvikling av Yme-prosjektet med et hovedfokus på at entreprenøren (SBM) ferdigstiller plattformen. Selskapet vurderer også alternative løsninger, skriver Talisman i sin 1. kvartalsrapport for 2012.
Tapsprosjekt
I rapporten slår selskapet fast at verdien av feltet er kraftig redusert.
– Estimert verdi av Yme-prosjektet har avtatt siden 31. desember 2011, og er lavere enn balanseført verdi. Derfor har selskapet, for tre måneders-perioden som endte 31. mars, nedskrevet verdien med 248 millioner dollar etter skatt (978 millioner kanadiske dollar før skatt). Den gjenværende bokførte verdien knyttet til Talismans investering i Yme-prosjektet er 630 millioner dollar, slås det fast i rapporten.
Nedskrivningen tilsvarer 5655 millioner norske kroner, og dette gjelder bare Talismans andel på 50 prosent i Yme.
Talisman-ledelsen slår fast at den vil vurdere alternative løsninger for prosjektet gjennom hele 2012.
Les også: Yme kan bli skrotet
Nordmenn taper mest
Det liten tvil om at Yme blir et tapsprosjekt. Det var et svært marginalt prosjekt i utgangspunktet. Nå blir det store spørsmålet hvem som skal ta kostnadene.
Lisensen, med operatør Talisman i spissen, vil gå mange runder i retten med plattformeier SBM. Alle selskapene vil få store tap.
Men det norske samfunnet vil få den største regningen. Ettersom petroleumsskatten er på 78 prosent, gir det store utslag for inntektene til samfunnet når prosjekter blir dyrere.
Talisman og de andre selskapene i lisensen kan skrive dette av fra fremtidige inntekter.
Kan selge tapet
Etter det Teknisk Ukeblad erfarer var total bokført verdi for prosjektet rundt seks – syv milliarder kroner.
Kostnadene knyttet til utbredelsen av feil og tapte inntekter som følge av forsinket produksjon har ligget på over 1,5 milliarder kroner i året.
Det kan også skape store problemer dersom prosjektet blir skrinlagt.
Et selskap kan nemlig selge et skattemessig underskudd ved avvikling til et selskap som er i skatteposisjon, og i Norge er det staten som betaler til slutt uansett.
Skatteffekt
Talisman skriver at skatteeffekten av verdifallet på 730 millioner dollar resulterer i en netto utsatt skattefordel i Norge på 560 millioner dollar.
– Disse ventes å være utvinnbare gjennom fremtidig skattbar inntekt fra selskapets norske eiendeler under eksisterende skatteregler.
Dette tapet tilfaller altså det norske folk.
Talisman Energy Norge AS er operatør med en eierandel på 50 prosent. Øvrige rettighetshavere er Norske AEDC med 20 prosent, Lotos Exploration and Production Norge AS også med 20 prosent eierandel og Wintershall Norge ASA med 10 prosent eierandel
Les også: Yme-plattformen kan være ubrukelig
Operatøren: – Plattformen tilfredsstiller ikke norsk regelverk