FORSVAR

Zelenskyj: F-16-kampflyene er tatt i bruk i Ukraina

Ukrainske piloter har tatt i bruk de første F-16-flyene, bekreftet president Volodymyr Zelenskyj søndag.

De første F-16-flyene ble levert til Ukraina denne uken. Her står Zelenskyj ved de sårt etterlengtede kampflyene på en militærbase i Ukraina søndag.
De første F-16-flyene ble levert til Ukraina denne uken. Her står Zelenskyj ved de sårt etterlengtede kampflyene på en militærbase i Ukraina søndag. Foto: Efrem Lukatsky/AP/NTB
4. aug. 2024 - 17:22

– F-16-kampflyene er i Ukraina. Vi gjorde det. Jeg er stolt av guttene våre som har mestret disse jetflyene og allerede har begynt å bruke dem for landet vårt, sa Zelenskyj søndag.

Denne uken mottok Ukraina de første F-16-flyene fra Nato-allierte. Det dreier det seg om et lite antall F-16-fly, men flere vil følge. Nederland og Danmark har stått sammen om leveransen.

Ukraina har tidligere vært avhengig av en aldrende flåte av krigsfly fra Sovjet-tiden.

Det er uklart hvor mange F-16 som for øyeblikket er tilgjengelige for Ukraina og hvilken innvirkning de vil ha i krigen mot russiske okkupasjonsstyrker.

Ukraina har fortsatt ikke nok av disse flyene eller pilotene som skal fly dem, sier Zelenskyy. Likevel sier han at landet forventer leveranse av flere F-16-fly og er i gang med å trene en rekke piloter.

Norge skal begynne å sende F-16-fly i løpet av året.
Les også

Norge sender jagerfly til Ukraina

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.