Denne er basert på teknologi utviklet for rakettmotorer. Clean Energy Systems Inc, som står bak utviklingen av dampgeneratoren, ble stiftet av en av Werner von Brauns raketteknikkere, Rudi Beichel.
Utgangspunktet er rakettmotoren fra den engang så fryktede V2 raketten. Denne er senere videreført i blant annet romfergeprogrammet. Systemet er enkelt, men krever stor nøyaktighet. Hele konseptet består av at ren naturgass brennes i et kammer med oksygen. Samtidig sprøytes inn vann, slik at det dannes overopphetet damp som føres til en dampturbin. Siden forbrenningen foregår ved 1650 0C og at det ikke brukes luft, dannes det ikke VOC komponenter eller NO x.
Fullstendig forbrenneing
Selve forbrenningen og dampgenereringen er en fullstendig forbrenning (støkiometrisk), og gir kun damp (H 20) og CO 2 i forhold 95 : 5 Forsøk viser at den lave megden CO 2 ikke skader dampturbinen når eksosgassen føres gjennom turbinen. Etter at eksosen har passert turbinen, kjøles den ned slik at det dannes vann, som resirkuleres, og CO 2, som kan distribueres.
Mangler oksygen
Utfordringen nå ligger i å finansiere byggingen av et forsøksanlegg. Prosjektleder hos Lyse, Jan Arvid Øvenstad, må lete etter finansieringskilder som er villige til å være med på et slikt forskningsprosjekt. I forprosjektet er det foreslått at anlegget finansieres med 1/3-som egenkapital og resten som lån eller tilskudd.
Styret i Lyse Energi presiserer sin årsberetning at de ikke kommer til å bygge et kraftverk med CO 2-rensing uten betydelig statlig medvirkning
Mens selve damp og kraftgenereringen ser ut til å være løst, ligger det fortsatt noen problemer knyttet til å få tak i rent oksygen. - Dagens metode for å generere oksygen er for dyr. Vi skulle gjerne likt at oksygenet kan skaffes ved å bruke enkel membranteknologi, sier Øvenstad.