Artikkelen, “Stormaskinen vil ikke dø”, har vært skrevet mange ganger gjennom de siste tiårene. Den gode gamle plattformen med aner tilbake til 50-tallet vil bare ikke slutte å puste.
Les også: Stormaskinen forlenger livet
Stor interesse
På tross av at alternativene har poppet opp i hopetall er det fremdeles liv i gamlingene. Mange er det ikke av dem, men de gjør viktige arbeidsoppgaver.
Spesielt innen bank og finans jobber de ufortrødent videre med programvare som ble skrevet for tiår siden.
– Vi har aldri hatt så mange påmeldte til vårt seminar om stormaskiner. Hele 93 personer var med i år og det er ny rekord. Det viser at forretningssystemene som en gang ble skrevet fortsetter å virke som de skal. Når det er lønnsomt å flytte dem over på nye plattformer vil nok det bli gjort, men det er ingen ting som tyder på at det vil skje ennå. Det er ikke så lenge siden jeg var med på å utvikle et helt nytt system på stormaskin, så selv om noe forsvinner så kommer nye ting til, sier sjefskonsulent i Capgemini, Einar Aamodt.
Les også: Mastergrad på stormaskin
Gammelt system, moderne grensesnitt
Åmodt peker på at sikkerheten og stabiliteten til samfunnskritiske applikasjoner fortsetter å favorisere stormaskiner. Det å flytte slike systemer over til mer moderne UNIX-systemer, slik som BBS har gjort er svært kostbart.
Les også:
Ressursene benyttes heller til å lage systemer som kan gi informasjonen de forvalter et moderne grensesnitt.
Capgemini har hele 30 konsulenter som utvikler for stormaskiner og som sørger for at informasjonen fra de gamle kjempene flyter inn og ut av dem.
– Nå handler det om å høste merverdien i de investeringene som ble gjort for mange år siden i kjernesystemene, sier Åmodt.
Les også:
Nordisk superdatamaskin på Island
Utvikler vannkjølt superdatamaskin