05:16:19Nyhetsstudio

Bondeorganisasjon med plan for selvforsyning av mat

Norsk Bonde- og Småbrukarlag har laget en plan for å nå målet om 50 prosent selvforsyning innen 2026. I den foreslås det å øke arealet for matkorn og grønnsaker.

– Uten en tydelig plan er det vanskelig å nå målet. Det er et viktig bidrag for å følge opp Totalberedskapskommisjonen som er tydelig på betydningen av norsk matproduksjon og selvforsyning, sier leder Tor Jacob Solberg i NBS i en pressemelding.

Planen har bakgrunn i regjeringens løfter om å levere en strategi for selvforsyning og tar utgangspunkt i dagens kosthold og produksjonsform, med justerte folketall fra Statistisk sentralbyrås befolkningsframskriving mot 2026.

I planen legges det opp til en økning i det samlede arealet for matkorn, potet og grønnsaker på 255.000 dekar. Videre påpeker Solberg at importen må ned for å gjøre plass til norskproduserte råvarer.

Selv hevder Solberg at med NBS' plan vil føre til selvforsyning på 50 prosent innen 2026. Han overrakte planen til landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) tirsdag.

Statsbudsjettet som ble lagt fram forrige uke, inneholdt ingen strategi for selvforsyningen. Nå håper NBS-lederen at SV tar tak i dette.