08:21:58Nyhetsstudio

Finland ser på kinesisk skip i etterforskning av Balticconnector-lekkasjen

Finsk politi fokuserer på det Hongkong-flaggede konteinerskipet Newnew Polar Bear i forbindelse med etterforskningen av skadene på Balticconnector-ledningen.

Det melder Reuters. Tidligere i oktober oppsto en lekkasje fra ledningen og en parallell datakabel i Finskebukta. Finlands president Sauli Niinistö har sagt at gasslekkasjen trolig skyldes sabotasje.

Finsk politi har fastslått at skipets bevegelser i Finskebukta stemmer overens med når skaden oppsto, både i tid og sted.

De sier også at de har funnet «et tungt objekt» på havbunnen nær skadene, og at de etterforsker om dette har å gjøre med hendelsen. Gjenstanden ligger begravd langt nede i leiren i sjøbunnen og er ekstremt tungt.

Politiet sier skadene skyldes en ytre fysisk påvirkning, og trolig ikke ble forårsaket av en eksplosjon.

Finland og Estland

Balticconnector er en toveis rørledning på 77 kilometer som forbinder gassnettet i Finland og Estland.

Rørledningen gir også Finland tilgang til gass fra Latvia. Den ble satt i full drift da Russland kuttet gassforsyningene til Finland i mai i fjor.

En kabel mellom Finland og Sverige ble også skadd på omtrent samme tid. De to hendelsene har vakt bekymring for energiforsyningen i Norden og fått Nato til å trappe opp patruljeringen i Østersjøen.

Russisk skip

Foruten Newnew Polar Bear, som går i trafikk langs den arktiske ruta fra Kina nord for Russland til Europa, var også et russisk atomdrevet skip som går i rute mellom Murmansk og St. Petersburg, i området.

Rosatom, som drifter skipet, avviser kategorisk at det har hatt noe å gjøre med ledningsbruddet, mens det kinesiske rederiet ikke vil svare på spørsmål fra Reuters.