07:22:02Nyhetsstudio

Storbritannia advarer om falsk diabetesmedisin etter sykehusinnleggelser

Britiske myndigheter advarer om at falske og farlige penner med diabetesmedisinen Ozempic er i omløp etter «et veldig lite antall» sykehusinnleggelser.

Advarselen kommer fra det britiske legemiddeltilsynet MHRA etter at flere mennesker ble innlagt på sykehus i Østerrike etter å ha brukt det som mistenkes å være falske versjoner av diabetesmedisinen. Det er stor etterspørsel etter Ozempic i Europa fordi legemiddelet også kan redusere appetitten og medføre vektreduksjon.

– Vi oppfordrer alle til å ikke bruke forhåndsfylte vekttap-penner de kan ha kjøpt på nett, og heller melde fra til oss så vi kan undersøke og innføre nødvendige tiltak, heter det i en uttalelse fra MHRA.

De sykehusinnlagte har blant annet symptomer på hypoglykemi, og flere har havnet i koma, noe som kan tilsi at de falske pennene er fylt med insulin istedenfor virkestoffet semaglutid, ifølge MHRA.

Danske Novo Nordisk, som produserer Ozempic, slo tidligere i oktober alarm om en økning i tilbudene for kjøp av etterligninger av både Ozempic og vektreduseringslegemiddelet Wegovy, som også har semaglutid som virkestoff.

Det europeiske legemiddelbyrået EMA advarte i forrige uke om falske Ozempic-penner med tysk innholdsfortegnelse i EU og Storbritannia.