07:23:17Nyhetsstudio

FN vil kutte klimautslipp fra nedkjøling med 68 prosent på under tre tiår

Et «nedkjølingsløfte», som skal legges fram på FNs klimatoppmøte, vil forplikte landene til å kutte nedkjølingsrelaterte utslipp med 68 prosent innen 2050.

Klimaløftet vil innebære at alle som signerer avtalen, jobber for å redusere nedkjølingsrelaterte utslipp på tvers av alle sektorer. Målet er altså å redusere slike utslipp globalt med drøyt to tredeler fra 2022-nivå innen 2050, viser et utkast nyhetsbyrået AFP har sett.

Det er imidlertid uklart hvilke land som vil skrive under på klimaløftet, og om tungvektere som Kina og India, der etterspørselen etter klimaanlegg stadig vokser, vil dra fram signeringspennen.

Nedkjøling står for over sju prosent av de globale klimagassutslippene i dag, ifølge FN. Det skyldes elektrisiteten som kreves for å drifte blant annet klimaanlegg og elektroniske vifter.

I tillegg er klimaanlegg og andre nedkjølingsmetoder generelt avhengig av hydrofluorkarboner, som bidrar til enda mer global oppvarming enn karbondioksid (CO2).

Ifølge FN er det allerede 3,6 milliarder kjøleanlegg globalt, men tallet ventes å stige. Det globale energibehovet for nedkjøling er ventet å tredobles innen 2050 som følge av global oppvarming.

Løsningsforslag innebærer blant annet mer effektive klimaanlegg, bygninger som benytter seg av passiv nedkjøling og en reduksjon i de mest potente hydrofluorkarbonene.

FNs klimatoppmøte COP28 går av stabelen i Dubai 30. november.