23:25:10Nyhetsstudio

Økt korneksport via Svartehavet betyr hektisk togvirksomhet

Den vellykkede nye eksportruten for ukrainsk korn i Svartehavet har ført til hektisk togvirksomhet i havnebyene i Odesa-regionen, melder ukrainske statsbaner.

Nærmest endeløse rekker med jernbanevogner skramler inn til havnebyene fulle med korn for eksportmarkedet.

Lederen for den kommersielle avdelingen i Ukrainas statsbaner, Valeriyj Tkatsjov, sier på Facebook at tallet på vogner til havnebyene i Odesa økte med over 50 prosent i forrige uke, fra 2676 til 4032.

I august åpnet Ukraina en såkalt humanitær korridor langs sørvestkysten utenfor Bulgaria og Romania og ned mot Tyrkia for skip som hadde kurs for afrikanske og asiatiske markeder.

Korridoren ble opprettet for å omgå den russiske blokaden. i juli nektet Russland å videreføre en framforhandlet avtale om fri passasje for ukrainsk korneksport.

Siden august har Ukraina eksportert over 700.000 tonn med korn og kornprodukter via den nye korridoren. I samme måned benyttet over 50 lasteskip denne korridoren. Før invasjonen i februar 2022 skipet Ukraina ut seks millioner tonn korn i måneden fra havner i Svartehavet.

Ukrainas viseminister for landbruk anslo i forrige at den totale mengden i oktober ville komme opp i 1 million tonn. Men oppdaterte tall som ble sluppet mandag, viser at eksporten falt med nesten 50 prosent fra måneden før på grunn av store problemer med logistikken.