01:20:22Nyhetsstudio

Milliardstøtte fra EU til utvikling av bilbatterier

Mottageren av støttemidlene er den franske batteriselskapet Verkor, som ble grunnlagt i 2020. Med midlene fra EU har selskapet nå sikret over 20 milliarder kroner i finansiering totalt til batteriteknologiutvikling og forskning.

Ifølge en pressemelding fra selskapet vil støtten blant annet akselerere byggingen av en gigabatterifabrikk, som etter planen skal stå ferdig i løpet 2024 i Port of Dunkirk i Frankrike. Batterifabrikken skal ha en årlig produksjonskapasitet på 16 GWh i litium-ion-batterier, som er nok til å utstyre 300 000 biler. 

Støttepakken på 659 millioner euro, eller omtrent 7,7 milliarder kroner, blir gitt som subsidier gjennom den franske stat, under forutsetning om at de deler resultatene og den tekniske kunnskapen, med både industrien og akademia. 

EU pakken er et direkte tilskudd til selskapet og FoU prosjekt, som blant annet skal fokusere på automatisering, forbedringer i resirkulering og gjenvinning, og på innovasjon innenfor produksjonsprosessene for lithium-ion batterier.

Ifølge kommisjonen vil støtten bidra til å nå de satte målene i de overordnede klimastrategiene Green Deal og EUs egen batteristrategi.