17:15:32Nyhetsstudio

Sjeldne funn fra vikingtiden på Fitjar

To hobbyarkeologer mener å ha funnet et gravfelt fra vikingtiden på Skumsnes på Fitjar. De har blant annet funnet en mynt, ei spenne og rester fra tekstiler.

Forskere mener det kan være snakk om tre graver, og at det var prominente folk som lå i disse, melder Stord24.

– Vi har mange vikinggraver i vårt register, men ikke som disse. Funn som ligger urørt som dette, er ekstremt sjeldne nå for tiden. Man må tilbake til tiden før moderne traktorer eksisterte for tilsvarende funn, sier forsker Søren Diinhoff til avisen.

Det var brødrene Eirik og Brynjar Ulvatne som gjorde oppdagelsen tilbake i oktober. De har siden jobbet med Universitetsmuseet i Bergen for å få bekreftet funnene.

Gruppen som har sett på saken, er Diinhoff sammen med seksjonssjef Morten Ramstad ved Universitetsmuseet og samlingsforvalter Melanie Wrigglesworth.

To av funnene er svært sjeldne, ifølge forskerne. Det en Ribe-Hedeby-mynt med skipsmotiv og en spenne med opphav fra det Frankiske riket. Det er også funnet perler og tekstilrester.

Funnene er gjort uvanlig grunt. Derfor håper forskerne snarest mulig å få midler fra Riksantikvaren til en undersøkelse av gravfeltet.