01:30:25Nyhetsstudio

Sør-Korea bekrefter at Nord-Korea har satt en satellitt i bane

Satellitten som ble skutt opp av Nord-Korea, ser ut til å ha gått inn i en «normal bane», sier Sør-Koreas forsvarsdepartement.

Forsvarets vurdering, som er publisert av nyhetsbyrået Yonhap, kommer etter at Nord-Korea sa de hadde gjennomført en vellykket oppskyting av en overvåkingssatellitt tirsdag. Satellitten skal brukes til overvåking, ifølge flere land.

Allerede før det som fremstår som en bekreftelse fra det sørkoreanske forsvaret, hadde landet delvis opphevet en avtale fra 2018 med naboen i nord om militær avspenning.

Statsminister Han Duck-soo i Sør-Korea sier at satellittoppskytingen er en «tydelig indikasjon» på at naboen i nord ikke respekterer avtalene dem imellom, melder Yonhap.

Sør-Korea skal nå gjenoppta etterretningsaktivitet på grensen som militæravtalen har hindret dem i å gjøre.

FN-fordømmelse

FNs generalsekretær António Guterres fordømmer oppskytingen på det sterkeste, sier talsperson Farhan Haq.

– Enhver nordkoreansk oppskyting basert på ballistisk raketteknologi er i strid med relevante resolusjoner fra sikkerhetsrådet. Generalsekretæren gjentar sin oppfordring til Nord-Korea om fullt ut å oppfylle sine internasjonal forpliktelser under alle resolusjoner fra Sikkerhetsrådet og til betingelsesløst å gjenoppta dialog for å oppnå målet om varig fred og fullstendig og verifiserbar atomnedrustning på Koreahalvøya, sier Haq.

Hevder å ha bilder av amerikanske baser

Nord-Korea sier landets leder Kim Jong-un allerede har fått bilder satellitten har tatt av amerikanske militærbaser på øya Guam, hevder statlige nordkoreanske medier.

Kim så på bilder av «Anderson flybase, Apra havn og andre viktige amerikanske baser tatt i luftrommet over Guam i Stillehavet 22. november», melder det statlige nyhetsbyrået KCNA onsdag.